januari 8, 2024

Geschreven door Sietse Fliegen

Sietse Fliegen

Darwin for president

DNA, dat kennen we wel toch? DNA, dat wonderlijke goedje. DNA is waanzinnig spul. Ik heb daar veel over gelezen. Wat blijkt, het menselijk DNA bestaat uit drie miljard aminozuren. PATS! eerste weetje. Kiep ik zo bij je naar binnen! Drie miljard aminozuren in de goede volgorde, en dan heb je een mens. Het bijzondere van dat DNA is dat het enorme hoeveelheden in ons lichaam aanwezig is, en veelal volstrekt overbodig. DNA zit in iedere cel van je lichaam. In je knie zit DNA dat alles van jou weet. Je knie weet in principe hoe je neus eruitziet. Waarom zit die kennis en informatie daar? Dat is tóch vreemd?

Het zebravisje

Het gaat nog veel verder, maar dat deel zal ik je besparen. Het komt erop neer dat voor alles wat we als mens maar vijf procent van ons totale DNA gebruiken. Vijfennegentig procent van het menselijk DNA is dus volstrekt overbodig, en we hebben geen idee waarom dat is. En daarom doen we daar onderzoek naar. Onlangs hebben ze daar onderzoek gedaan op een zebravisje. Ja, iemand kwam op het idee om het op een zebravisje te doen. Ik weet ook niet waarom, maar dat soort afwegingen worden nu eenmaal in de wetenschap gemaakt. Zebravisjes zijn langwerpige visjes, een paar centimeter lang. In lengte zwart-wit gestreept, vandaar zebravisjes. Niet dat je denkt dat ze aan de oppervlakte van je aquarium liggen en dat je dan even snel naar de overkant kan. Je zal ze de kost moeten geven hoeveel lieden er in aquariumland met een vissenkom aan hun voet binnenwandelen. Afijn, tijdens dat onderzoek hebben ze een zebravisje opengemaakt en een klein stukje van de hartspier verwijderd. Vervolgens weer dichtgenaaid, drie weken laten zwemmen en vervolgens weer eens gekeken hoe het met die hartspier was. Wat bleek; die hartspier was volledig teruggegroeid. Het zebravisje heeft dus de eigenschap om zichzelf van binnenuit te regeneren. Onderzoekers denken dat wij in die vijfennegentig procent ongebruikt DNA misschien ook over die eigenschap beschikken. Wij stammen immers af van de vissen, dáár komen wij vandaan. Dat is evolutie!

Survival of the fittest

Wist je, het antwoord is nee, dat doperwten vijf keer zoveel DNA hebben als de mens? Wist je, het antwoord is weer nee, dat wespen evenveel DNA hebben als de mens? Een paar zomers geleden kampte Frankrijk met een enorme wespenplaag. Weet je, het antwoord is wederom nee, waarom? Middenin een klein dorp kantelde er een vrachtwagen vol jam. Enorme ravage, het complete dorp onder de jam. Daarop volgde een enorme wespenplaag. Maar… Die vrachtwagen is voor het kantelen tegen een boom gereden, omdat er in die cabine een wesp zat! Moet ik verder gaan? DNA, de heilige graal van ons leven. Dáár zitten onze mogelijkheden. Het is waanzinnig spul. DNA is de chemische kern van ons lichaam, en daaromheen zit het proces van wat DNA doet. Evolueren. Het zogeheten evolutieproces. Ooit ontdekt door Charles Darwin, ik neem aan dat die naam je wel iets zegt. Charles Darwin van “survival of the fittest”.

De luiaard bewijst

Evolutie, het principe van survival of the fittest dus. De survival of the fittest theorie is het simpele idee dat de soorten, of de individuen binnen een soort, die zich het beste hebben aangepast aan de omstandigheden die gaan door naar de volgende ronde en de anderen vallen af. Kijk bijvoorbeeld naar de bavianen. De sterkste baviaan mag het met alle vrouwtjes doen, en de anderen maken geen schijn van kans. Tussen insectensoorten ontstaan er veel conflicten, de soort die verliest verdwijnt sosm zelfs geheel van de wereld. Het idee van survival of the fittest, dat is hoe het werkt. Hoewel, is dat wel echt waar? Draait de evolutietheorie daadwerkelijk om survival of the fittest? Verklaar dan de luiaard. Die doet de hele dag niets, dat was kennelijk nog een niche die we in de natuur over hadden. Volgens survival of the fittest betekent het dan dat de huidige luiaard gewonnen heeft van een minder goede versie. Een luiaard hangt aan een tak, dat kan je niet beter of slechter uitvoeren dat onze huidige versie doet. Zo, complete theorie maar even ontmanteld.

Afgevinkt

Evolutie gaat niet om survival of the fittest. Ook de een na beste versie, en de op twee na beste versie is goed genoeg om door te gaan. Voorbeeld? Prima hoor; de galapagosvinken. Die zitten op de Galapagos eilanden. Én daarom heten ze de galapagosvinken. Ze zitten niet in Vinkenveen de galapagosvinken te heten. En Charles Darwin heeft ze ontdekt. Die heeft ze afgevinkt zeg maar. Rond het jaar 1.800 zijn die vinkjes naar die eilanden gefladderd. En dit is wat de evolutie doet; ze zijn zich gaan specialiseren. De vinkjes zijn zich gaan verspreiden over de dertien verschillende eilanden. Door specialisatie ontstonden er dertien verschillende vinkjes. Op één van de eilanden stonden bijvoorbeeld veel notenbomen, dat vinkje is zich dus gaan specialiseren in noten. Deze vinkjes krijgen een snavel waarmee ze eenvoudig noten kunnen kraken. Op een ander eiland is heel veel zeewier, daar krijg je dus een vinkje met een lange snavel zodat deze makkelijk zeewier kan knagen. En zo specialiseren ze zich dus allemaal. Wanneer noteneiland dan door een vloedgolf wordt weggevaagd steft de noteneter uit. De andere 12 soorten kunnen echter wel overleven. Dát is wat evolutie doet. De evolutie wil heel veel soorten in plaats van survival of the fittest, je weet namelijk niet wat de toekomst brengt.

Lopend buffet

Een sprekend voorbeeld is de zeeschildpad. Dat zijn die beesten die één keer per jaar een baaltje eieren op het strand leggen. Al vijftig miljoen jaar op hetzelfde strand ook, over burgerlijk gesproken. Een paar weken later verzamelen de roofvogels zich boven datzelfde strand. Die vogels zijn niet debiel, die weten dat het lopend buffet aanstaande is. En al waren ze wel debiel, als iets al vijftig miljoen jaar hetzelfde is ga je het gek genoeg toch onthouden. De eerste eieren komen uit, de vogels zijn er klaar voor. Nog voordat het schildpadje het zand uit de ogen heeft kunnen vegen hangt deze al in een snavel. En de volgende ook, en die daarna ook, en die daarna weer ook. Maar uiteindelijk komt er ook een enkele schildpadje bij het water aan. Dit schildpadje gaat door, survival of the fittest! Over dertig jaar komt deze schildpad terug naar hetzelfde strand om weer eieren te leggen. En ook dan komt alleen de snelste weer bij het water aan en de rest valt af. Volgens de theorie van survival of the fittest betekeent dat dat er dus steeds snellere zeeschildpadjes ontstaan. Nou….. Wat zijn ze snel he?!We kunnen dus vaststellen dat evolutie boven survival of the fittest gaat. Eens? Het zou mij nou aardig lijken als de Fia en Liberty Media ook eens verstandig worden. Deze partijen zouden er goed aan doen om het principe van survival of the fittest los te laten. De geschiedenis bewijst dat we vooral veel soorten, of veel individuen binnen een soort nodig hebben. Niemand zit te wachten op 24 raceweekenden met herhalingen van zetten. Niemand zit te wachten op weekenden met idiote sprintformats. Er staan tal van nieuwe teams klaar die willen toetreden tot de sport. Deze teams willen toetreden onder de gestelde voorwaarden. Wat is in godsnaam het probleem? Meer soorten, in dit geval meer teams, dát is wat onze sport op eenvoudige wijze een stuk aantrekkelijker kan maken. Misschien moeten we de achter achterkleinzoon van Charles Darwin polsen als nieuwe Fia president. Volgens het survival of the fittest principe kan de zittende theedoek dan gewoon terug naar het aanrecht…

Je mist alles! Kom gezellig naar onze Discord!

Wil je discussiëren over de inhoud van dit bericht? De auteur en anderen zijn op discord te vinden!
DISCORD