augustus 31, 2022

Geschreven door Sietse Fliegen

Sietse Fliegen

Dominantie, een belevenis

Dominantie, de definitie voor iets of iemand die sterker is dan de rest. Een voorbeeld van dominantie is het tijdperk 2014 tot en met 2020. Gedurende deze jaren bleek het Mercedes bolwerk praktisch onverslaanbaar. Iedere vorm van eventuele spanning gedurende deze jaren was het gevolg van een regenbuitje of een sporadisch mankement aan één van de Silberpfeile. Hoewel de concurrentie geen rekening hoefde te houden met een budgetplafond bleek men hooguit in staat om gedurende het jaar het gapende gat iets te dichten. Om een seizoen later er gewoon weer een eeuwigheid achter te staan. Mercedes, van 2014 tot en met 2020, dat was dominantie!

Ongenadig tempo

Afgelopen zondag waren we opnieuw getuige van iets dat omschreven kan worden als dominantie. Waar we vlak voor de zomerbreak nog een overwinning van Max Verstappen vanuit het middenveld zagen deed de regerend wereldkampioen dit in de Belgische Ardennen nog eens dunnetjes over. Deze keer vanaf de veertiende positie. De snelheid die Verstappen op het asfalt legde was ongenadig. In Hongarije kon de overwinning nog toegedicht worden aan een tactisch spel waarbij Red Bull sterk speelde en Ferrari andermaal faalde. In België had Red Bull het ook afgekund zonder de support van de afdeling pitstopplanning. De vraag die nu gerechtvaardigd is; is Red Bull de rest van het seizoen net zo dominant of kunnen Ferrari en Mercedes nog aanhaken? En de vraag die daarop volgt; moeten we een dergelijke dominantie willen want echt veel spanning levert dit niet op.

Grote namen

Ja, Red Bull blijft de rest van het seizoen dominant. Ja, ik kan best wennen aan een dergelijke dominantie. Onze sport kent vele grote namen. Namen die nog actief zijn en namen uit het verleden. Al deze namen scoorde ooit een keer hun eerste punten, grepen eens hun eerste pole position, wonnen een keer hun eerste race en werden een keer voor het eerst wereldkampioen. De echte grote namen hielden het niet bij één kampioenschap en werkte zichzelf de geschiedenisboeken in als meervoudig kampioen. Van veel van deze name weten we momenteel amper meer wanneer ze hun eerste punten, podium, pole position of overwinning grepen. Bij veel van deze namen waren we ons slecht bewust van wat ze aan het neerzetten waren gedurende hun actieve carrière. Op een dergelijk bewustzijn betrap ik onszelf momenteel echter wel. Wij weten momenteel heel goed waar Max Verstappen en Red Bull mee bezig zijn, en we genieten ervan. Of zouden dit in ieder geval moeten doen.

De wedergeboorte

Genieten van dominantie klinkt onnatuurlijk, genieten van spannende races is volledig geaccepteerd. We kunnen op Spa terugkijken en een eenvoudige zege voor Verstappen vaststellen. Als je er op die wijze naar kijkt is het volstrekt logisch dat dominantie in één woord genoemd wordt met het woord “saai”. Om te kunnen genieten van dominantie moet je je bewust zijn van het grotere geheel. Het totaalplaatje. De vruchten die momenteel geplukt worden vallen van een boom die door Verstappen zelf geplant, en zorgvuldig onderhouden, is. Vanaf het moment waarop de kampioenschapsleider is ingestapt bij Red Bull is deze gaan bouwen. Bouwen aan een team om hem heen, een team dat het volledige vertrouwen in hem heeft. De achterstand op Mercedes was, mede door een superieure AMG power unit, ogenschijnlijk onoverbrugbaar. Seizoenen lang heeft Red Bull gevochten voor de aansluiting, gevochten om opnieuw volwassen te worden. In 2021 volgde de wedergeboorte. Het was een seizoen met ups en downs. Een seizoen van alles of niets, en een schrale troost zegt niets. Het was het seizoen van de ommekeer. Het seizoen waarin het stokje werd overgenomen.

Klomp op je hoofd

Vandaar de vraag, is dominantie saai? Nee! Dominantie is het gevolg van een jarenlange weg die afgelegd is om op deze positie te komen. Als je, zoals vermoedelijk veel, Nederlanders eenmaal per jaar op zondag de TV aanslingert om de Formule 1 op Zandvoort te zien rijden kan het saai zijn. Saai omdat men geen idee heeft waar men eigenlijk naar zit te kijken. Tuurlijk, een koude Heineken smaakt altijd goed met een oranje polo en een klomp op je hoofd. Maar…. Eigenlijk heb je geen idee. Je juicht voor een Nederlandse overwinning. In een kolkend Zandvoort kan je verdrinken, indrukwekkend! Magisch hoe het gejuich klinkt als een explosie. Max Verstappen is momenteel de allergrootste. Zondag is de dag dat zelfs de zon blauw-geel zal stralen. De cirkel is weer rond, de wereldkampioen is thuis. Deze dominantie is een belevenis, kijk er op de juiste manier naar en je beseft dat hier een naam gevestigd wordt die voor het leven is.

Je mist alles! Kom gezellig naar onze Discord!

Wil je discussiëren over de inhoud van dit bericht? De auteur en anderen zijn op discord te vinden!
DISCORD