augustus 17, 2022

Geschreven door Sietse Fliegen

Sietse Fliegen

El Plan?

Zo, zomerverkansie en dat terwijl de halve wereld in brand lijkt te staan. Crisisje links, schandaaltje rechts, de kranten hebben deze komkommertijd weinig reden tot klagen. Het is dan ook ironisch om te zien dat juist de coureur die een andere coureur ooit voor een komkommer uitmaakte er indirect voor gezorgd heeft dat, ondanks de fabriekssluitingen, er voldoende te speculeren is in de wondere wereld der Formule 1. Seb Vettel kondigde enkele dagen voor de Hongaarse Grand Prix zijn Formule 1 pensioen aan. Een dag na deze Hongaarse Grand Prix presenteerde Aston Martin Fernando Alonso als zijn opvolger. En toen, toen werd het feest. Je kent die uitnodigingen van vroeger vast nog wel als er een feestje op stapel stond. Ik zeg niet wat we gaan doen, maar vergeet je zwemspullen niet. Met dank aan Vettel gaan we tijdens ons feestje niet zwemmen of bowlen. Geen speurtocht, koekhappen of een poppenkastshow door de komische oom. Nee, we gaan onvervalst stoelendansen.

Stokbrood op tafel

Alonso trekt de Franse deur dus achter zich dicht na dit seizoen. Geen idee wat de man bezielt om richting het kansloze clubje van Stroll sr. te vertrekken maar hij doet het. Wellicht omvat El Plan van Fernando aspecten die onze pet te boven gaat. Bij Alpine keek het management elkaar ondertussen glimlachend aan. De Franse slag methode was weer eens uiterst effectief geweest. Als je zaken maar lang genoeg vooruit schuift ontstaat er vanzelf een oplossing. Nu die duurbetaalde Spanjaard vertrekt is er plots ruimte voor hun protegé. Tweetje de deur uit met de aankondiging dat Oscar Piastri volgend jaar een racezitje heeft naast Esteban Ocon, stokbrood op tafel en kurk van de fles. Ware het niet dat de zojuist bevorderde coureur hier zelf een ander idee over heeft. Geheel volgens het hippe gebruik anno 2022 reageerde Piastri zelf ook via Twitter met een ontkennende mededeling. Best een pijnlijk tweetje ook. Oscar gaf aan van niets te weten en ook zeker niet als racecoureur op te gaan treden voor de blauwe formatie in 2023. Je zal Otmar Szafnauer heten en denken dat je de puinhopen van Stroll ingeruild hebt voor een fijn plekje bij een professioneel fabrieksteam. Het aardige van de die Franse slag is dat deze zo nu en dan overgoten wordt met een sausje van arrogantie. Bij Alpine leefde men in de veronderstelling dat Piastri verder geen kant op kon. Eenzijdige opties in contracten hebben echter ook bij Alpine een ultimatum.

Geen deuk in een pakje boter

Alpine dacht aan opvang in de regio voor Piastri nadat er ruimte ontstond. Piastri zelf besloot echter om zijn geluk elders te gaan beproeven. In 2023 zou Piastri nog even in een tentje voor zijn opvanglocatie verblijven maar wel met de garantie dat hij in 2024 door kan stromen naar een meer aangenaam verblijf. Het toeval wil dat de huidige statushouder van racecoureur echter niet zeker is van zijn positie. Ondanks een doorlopend contract zoekt men in Woking naarstig naar manieren om op zo kort mogelijke termijn Daniel Ricciardo uit de McLaren te werken. Althans, men zoekt vooral een manier die financieel enigszins te verantwoorden is. Zak Brown is nooit te beroerd om een contractje meer of minder te tekenen. Opportunisme is een werkwijze die haaks staat op de Frans slag maar doorgaans wel een stuk effectiever. Het is in de basis ook niet heel vreemd dat McLaren graag op korte termijn afscheid wil nemen van de eeuwig glimlachende Ricciardo. Lando Norris heeft geen kind aan zijn teamgenoot en rijdt al enige tijd geen deuk in een pakje boter meer. Ik laat me gedurende deze stoelendans dan ook graag verrassen, bij Alpine zullen ze toch niet zo gek zijn om Ricciardo weer terug te nemen?

Zoden aan de Zwitserse dijk

Als we doordansen naar de stoeltjes die wat verder achteraan staan zien we nog een aantal coureurs die uiterst gefocust wachten op het moment waarop de muziek stopt. Waar moet Mick Schumacher gaan zitten? Haas heeft de onderhandelingen over een zitje in 2023 opgeschort. Bij Williams en Sauber heeft men ook nog een stoeltje vrij. Zo nu en dan valt de naam van Nyck de Vries nog bij Williams. Los van de profetische woorden van Pascal Wehrlein lijkt het er echter op dat Williams de droom van Liberty Media zal gaan waarmaken en met Logan Sargeant bereid is om een Amerikaanse coureur aan het circus toe te voegen. Bij Sauber spreekt Vasseur lovende woorden over Zhou Guanyu. De laagvliegende Chinees kwam binnen op basis van dertig miljoen goede redenen en valt in dat licht bezien eigenlijk helemaal niet tegen. Alfa Romeo heeft de sponsordeal met Sauber verlengd voor 2023. Dat is dus slechts één jaar, hetgeen ook geen zoden aan de Zwitserse dijk zet voor wat betreft de continuïteit. Het aanblijven van Zhou lijkt wat dat aangaat dan ook een formaliteit te worden.

Oude vos en jonge hond

Dan zijn er dus twee stoeltjes vrij. Een zitje bij Alpine en een zitje bij Haas. Om een of andere reden omarmd de paddock Mick Schumacher. Met de beste wil van de wereld kan ik weinig van een topcoureur in de zoon van herkennen. Mick is dus vooral van waarde doordat hij de zoon van is. Voor de goede orde, dat is op geen enkele wijze een competentie. De jonge Duitser geeft zelf aan dat hij klaar is voor Ferrari. Bij de strategische wonderbreinen is voorlopig geen plaats en dus zal Mick zich vooral moeten focussen op een langer verblijf onder de vleugels van Gunther Steiner. En zo lijkt dit silly season uit te draaien op een saai partijtje. Als de muziek stopt, en er nog één stoeltje bij Alpine vrij is, eindigen we met de anticlimax waarbij Daniel Ricciardo terugkeert bij Alpine. Zodra dit daadwerkelijk gebeurd kunnen we Alpine nooit meer serieus nemen. Is er een betere optie beschikbaar? Wellicht niet. Het is vooral tekenend dat je als Alpine over one of the hottest properties beschikt en je in de luren laat leggen door een oude vos en een jonge hond. Het zou mooi zijn als Fenando Alonso na de zomerbreak geen spaan heel laat van Esteban Ocon. De Franse slag dient met wortel en tand uitgeroeid te worden. Misschien is dat wel de diepere gedachte achter “El Plan”.

Je mist alles! Kom gezellig naar onze Discord!

Wil je discussiëren over de inhoud van dit bericht? De auteur en anderen zijn op discord te vinden!
DISCORD