maart 29, 2022

Geschreven door Sietse Fliegen

Sietse Fliegen

Enkele heroverwegingen

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je had. Het is een lekkere tegeltjeswijsheid die, ondanks de bijbehorende clichématigheid, de waarheid behoorlijk dicht benaderd. Als je als FIA eens een race met stroomauto’s hebt georganiseerd waarbij de bommen en granaten uit de lucht vielen dan moet je er niet van opkijken als dit bij een volgend evenement in hetzelfde land wederom gebeurd. Hoewel de FIA veelvuldig te horen krijgt dat zij niet consequent is zij behoorlijk consequent in haar inconsequentie, snap je? De race in Rusland is geschrapt, Nikita Mazepin mag niet meer uitkomen onder de Russische vlag. Een logische reactie van de autosportbond. Voor de tweede keer een evenement organiseren waarbij de coureurs onder de raketten door moeten rijden is echter geen enkel probleem. Logisch dat er verschillende coureurs waren die hier de nodige moeite mee hebben. Geheel volgens lokaal beleid worden de betrokkenen monddood gemaakt. Het Corniche Street Circuit is een supergave omloop, het zou alleen op een ander plekkie moeten liggen.

Mexicaans racegogme

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je had. Het heeft er alle schijn van dat dit tegeltje zijn weg naar Maranello heeft gevonden. In Maranello is een dijk van een bolide, met een beuker van een motor, ontwikkeld. Een snel en compleet totaalpakket is één, in de complexe en competitieve Formule 1 wereld is er meer nodig om de potentie van je pakket te verzilveren. Niet zelden bleek dat de strategische keuzes en de tactische plannen van Ferrari in een race ongeveer net zo bruikbaar zijn als tweedehands vuurwerk. Dit jaar hebben de Italianen er echter voor gekozen om een en ander wat handiger aan te pakken. De pitstops verlopen vlotjes en soepel, de concurrentie wordt in de luren gelegd met schijnbewegingen over de boardradio en zelfs in het heetst van de strijd heerst er kalmte. Het is een indrukwekkende vertoning die nog wat beloofd voor de rest van het seizoen. Net zo indrukwekkend was het optreden van Sergio Pérez. Met zijn eerste pole position gaf hij op zaterdag zijn visitekaartje af. De huidige generatie bolides lijkt de Mexicaan goed te liggen. Het verloop van de race was wat onfortuinlijk maar onze wijsheid van vandaag is bij Checo ook binnengekomen. Hij heeft zijn kwalificaties verbeterd en doet dus op dat vlak niet meer wat hij deed. Ik wil daarnaast nog een eervolle vermelding voor diezelfde Pérez optekenen. Verdedigen in het teambelang deed hij tijdens de laatste race van 2021 al eens met verve. In Jeddah waren we wederom getuige van een stukje Mexicaans racegogme. Gedurende de safety car periode prikte hij zijn Red Bull brutaal voor de Ferrari van Sainz die net terugkwam van klein onderhoud in de pitstraat. Met deze actie ontstond er rugdekking voor Verstappen bij de herstart, een briljante actie die wellicht een grote rol gespeeld heeft in de overwinning van Max Verstappen.

Miepen

Maar goed, sommige dingen veranderen nooit. Het afgelopen seizoen zagen we met regelmaat dat de wereldkampioen, gedurende zijn achtervolging, over de radio aan het miepen was. Ondanks dat we inmiddels naar een andere wereldkampioen kijken en de opgejaagde coureur ook een andere naam heeft is dit fenomeen nog gewoon aanwezig. Bij Mercedes blijven ze gewoon doorgaan met het missen van de pitstopmomenten tijdens (virtual) safety car situaties. Lance Stroll blijft gewoon blind insturen terwijl hij aan de buitenkant zit waarmee hij zijn eigen race verruïneerd en de aanvaller achterblijft met een tijdstraf. En dan is er natuurlijk nog Mick Schumacher die op structurele wijze Haas bolides blijft afschrijven op stratencircuits. Er is bepaalde deelnemers veel aan gelegen om twijfelachtige tradities in stand te houden. Deze lieden hebben dus besloten dat ze blijven doen wat ze deden. Voor die guitige Yuki is het vooral te hopen dat Franz Tost dit cirkeltje even doorbreekt bij de diagnosetechnici die naar zijn Alpha Tauri hebben gekeken. Het kan best een keer voorkomen dat je de kwalificatie mist door een probleempje. Die auto een etmaal later met hetzelfde probleem gewoon naar de grid sturen is echter nooit een goed idee. En dan is er nog Nicholas Latifi.

Vier bruine boterhammen

Nicholas Latifi is een doodgewone kerel. Nicholas Latifi had door het leven kunnen gaan als ambtenaar, hovenier, fietsenmaker of boer. Nicholas Latifi is binnen vijf minuten een bord peen en uien naar binnen slurpen. Nicholas Latifi is met de bus naar je werk. Nicholas Latifi is vier bruine boterhammen in je broodtrommel met een banaan onder het elastiek. Nicholas Latifi is een kop filterkoffie met een kano bij het acht uur journaal en op zaterdag een roze koek. De technische feedback van Nicholas Latifi heeft de diepgang van een houten lokeend. De aanwezigheid van Nicholas Latifi is net zo zinvol als drie tegen drie basketbal. Wat was er in vredesnaam mis met normaal basketbal? Wat was er in vredesnaam mis met het idee om een enigszins getalenteerde coureur in die tweede Williams te zetten? Nicholas Latifi is een lieve jongen, en met alles wat ik in deze passage benoem is daadwerkelijk niets, maar dan ook niets, mis. Nicholas Latife heeft ongeveer net zoveel racetalent als jij, gewoon een doodnormale jongen. Nicholas Latifi heeft een steenrijke moeder en een steenrijke vader. Dankzij hen heeft hij zijn kostbare hobby kunnen omzetten tot een meerjarige aanwezigheid in de koningsklasse van de autosport. Er zijn maar weinig sporten waar je een gebrek aan talent kunt compenseren met klinkende munt, in Canada zijn er echter twee families die de sport waar dit kan inmiddels gevonden hebben. Sinds de overname van Wiliams door een onbaatzuchtig investeringsfonds was er geen noodzaak meer om langer in zee te gaan met pay drivers. Kennelijk heb ik een andere kijk op het begrip pay driver dan men in Grove heeft. En toch heb ik een zwak voor de man. Nicholas, I lost the rear, Latifi verdiend zo langzamerhand een speciaal plaatsje in ons Nederlandse racehart.

Een sport voor de elite

Op basis van de laatste drie Grand Prix’ wil ik Den Haag oproepen om enkele zaken te heroverwegen. Het zou mooi zijn als we op korte termijn ook Canadezen kunnen voordragen voor een lintje. Ondanks zijn afkomst levert Nicholas Latifi al enige tijd een waardevolle bijdrage aan het welzijn, en de gemoedstoestand, van vele Nederlanders. Na de ontvangst van deze onderscheiding kunnen we Nicholas direct doorsturen naar Madame Tussauds en wellicht kunnen we een petitie starten voor een Latifi standbeeld bij de ingang van iedere Nederlandse kartbaan? Nicholas Latifi maakt Nederlandse racedromen waar. De tweede heroverweging die ik graag vanuit Den Haag zou willen zien is een verlaging van de accijns op tabakswaren. De Formule 1 begreep dat als men doet wat men deed ze zouden krijgen wat ze hadden. Met de nieuwe reglementen doet men echter iets anders en krijgen wij als liefhebber ook iets anders. Bloedstollend spannende races, gevechten van man tot man en twee strijders die op halve seconde van elkaar finishen. Wat een waanzinnige race hebben we mogen zien, en dit is nog maar het begin. Als de accijns op tabakswaren niet omlaag gaat is de Formule 1 voor de normale man met een verslaving niet meer te betalen. Maar goed, Formule 1 was altijd al een sport voor de elite…

Je mist alles! Kom gezellig naar onze Discord!

Wil je discussiëren over de inhoud van dit bericht? De auteur en anderen zijn op discord te vinden!
DISCORD