februari 1, 2023

Geschreven door Sietse Fliegen

Sietse Fliegen

Formule W(egwezen)!

Er komt een engel bij God. Niet zomaar een engel, maar één van de allerbeste engelen die God heeft. Een zogeheten Serafijn. God ziet hem aan komen wandelen, een prachtige atletische engel. Zilverwitte vleugels. De engel gaat voor God staan en zegt “ik wil een intergalactische engel worden”. Ik weet niet of je een beetje een idee hebt hoe het zit met engelen? Je hebt de gewone engel, die krijgt een planeet toegewezen om zijn engelendingetjes te doen. Je hebt de galactische engel, die kan zich op iedere planeet binnen een melkwegstelsel uitleven. En dan is er de intergalactische engel, dat is auto van de zaak, lekkere wijven en als het misgaat een bonus. De absolute topbaan dus waarbij je binnen het hele universum kunt engelen. Die engel wil dus intergalactische engel worden. God antwoord; dat kan, maar wat is je examen? Want dat weet je misschien, engelen moeten hun eigen examen bedenken. Die engel die zegt “ik wil de bewoners van de planeet Aarde weer leren hoe ze gelukkig kunnen worden”. God denkt dat is te makkelijk, je bent een topengel. Dat is vier minuten lullen en dan weten ze het weer. Dat is geen examen. Een examen is niet iets dat je al kent nog een keer herhalen. Zo doen ze dat in Nederland en dáárom is het niveau daar ook zo schrikbarend laag. Het idee van een examen is dat je bepaalde kennis tot je neemt en met die kennis een nieuw probleem oplost. God stelt; je mag het van mij wel doen maar je krijgt van mij drie problemen. Probleem één; je moet het doen als Sietse Fliegen. Probleem twee; maak de mensen duidelijk dat ik er niet ben. God bestaat niet! Anders gaan ze weer bidden en kan ik het alsnog lopen oplossen, ze moeten het zelf doen. Probleem drie; vertel aan het begin van iedere column maar dat je een engel bent. Succes! Vrienden, ik ben een engel.

Feiten op een rij

Een jaar of wat terug maakte ik een reis door het Amazone regenwoud. Een primitieve reis door Brits-Guyana. Ik weet niet of je weleens in de jungle bent geweest, maar het is daar dus fucking vochtig. Een wondje? Het gaat niet eens dicht hea. Je moet, als je gaat, ook altijd in de droge periode gaan. Ik was er in de droge tijd, want ik lees me in enzo voor ik boek. Toch kreeg ik een regenbui van zes(!) uur op mijn pan. Aan één stuk bedoel ik dan! We waren aan het bootjevaren op een rivier. De Essequibo. We beukten door een soort watergordijn zes uur lang. Het regende zo hard; de diertjes stonden in paartjes op de oever te wachten op een Ark. Na een uur of vier raakte ik toch een beetje geïrriteerd dus ik zei tegen één van die Indianen; White men are paying a lot of money for drytime en now it’s raining all the time! How come…. friend? Ja, je moet ze altijd te vriend houden want voor je het weet jassen ze met een blaaspijp een pijltje in je nek. Afijn, zijn antwoord; tja het weer is al twee jaar van slag, komt door het broeikaseffect. Plof! Had ik het dus ineens gedaan! Beetje flauw want wij doen daar van alles aan, zie ik ze daar nog niet doen. Uiteindelijk is het heel eenvoudig, sinds de jaren tachtig zijn we een klap meer energie gaan verbruiken. Twee televisies, twee auto’s voor de deur, dubbele banen. Vrouwen die gingen werken, dubbele inkomens, we konden meer gaan vliegen. En dan zie je dus dat het broeikaseffect, ten gevolge van een exponentiële groei van het energieverbruik, exact parallel loopt aan de vrouwenemancipatie. Alleen feiten hea, geen waardeoordeel! Gewoon een stukje waarheidsvinding van mijn kant. Ik denk dat we allemaal wel instinctief aanvoelen dat een handwasje een stuk minder energie verbruikt dan het altijd maar in die machine flikkeren.

D-day

Ik zag een vrouw op televisie, ze werd geïnterviewd. De interviewer vroeg aan deze vrouw of ze persoonlijk last had van de hoge inflatie. Dame in kwestie zet haar tas neer, kijkt recht in de camera en geeft de mannen de schuld van deze crisis. Het zijn de mannen die elkaar de baantjes hebben toegeschoven, het zijn de mannen die elkaar de bonussen geven. Het is de schuld van de mannen. Als wij vrouwen de baas waren geweest van de banken dan was er nooit een crisis geweest. Klinkt goed hea? Ja, dat denken vrouwen echt… Ik denk inderdaad dat als iedere bankdirecteur een vrouw was geweest er nooit een crisis had ontstaan. Weliswaar omdat je in dat geval alleen maar schoenen ziet als de kluisdeuren opengaan, maar toch. Er komt een dag dat die hele vrouwenemancipatie een keer klaar is dames. Er komt een dag; dan sta je in de file naar je werk. Uiteindelijk kom je op je werkplek aan en begin je je dag met een vergadering. Zo’n vergadering waarbij iedereen haar mening geeft. Aan het einde een rondvraag en dan geef je gewoon nog een keer diezelfde mening. Je mening wordt nooit gevraagd en nu heb je hem in ieder geval lekker twee keer kunnen geven. Je begint al een beetje hoofdpijn te krijgen maar gelukkig heb je een half uur pauze in de bedrijfskantine. Dat betekent twee pislauwe kroketten en veel te zoute tomatensoep. Met oprispend maagzuur beweeg je je weer terug naar je bureau. Alwaar ze je hele beeldscherm hebben volgeplakt met van die gele post-it’s. Geen gewone, maar die met wonderlijm. Kantoorhumor! De rest van de middag ben je je scherm aan het krabben en je wordt de hele dag gebeld door mensen die iets van je willen. Mensen waar je normaal met een grote boog omheen gaat, maar je bent een professional! Je blijft aardig. “komt voor elkaar!”, “ik ga het regelen”, “nog voor het weekend in je mailbox”. Langzamerhand begin je migraine te krijgen. Je zit in je auto, weer lekker onderweg naar huis. Je komt voor je eigen deur in je eigen straat aan. Geen parkeerplek te vinden, iedereen was net even eerder thuis dan jij. Je auto staat vijf straten verderop, je loopt door de stromende regen naar huis, je doet de voordeur open en dan ruikt het naar appeltaart! Want je man heeft een appeltaartje gebakken. En hij heeft de kinderen van school gehaald, het hele huis aan kant gemaakt. Met een opgeruimde glimlach vraagt hij aan je hoe was het vandaag op je werk schat? En dat lieve dames, dat is het moment dat jullie allemaal in janken zullen uitbarsten en denken “verdomme dat mochten wij vroeger allemaal doen”. Wanhopig zal je je afvragen hoe wij dit in vredesnaam voor elkaar hebben gekregen! Het is de dag dat jullie de straat op zullen gaan. De Opzij wordt verboden, Cisca Dresselhuys wordt kaalgeschoren de Duitse grens overgezet en jullie zullen jullie recht om de kinderen op te voeden terugeisen omdat het jullie historisch gezien toebehoort. Die dag gaat komen!

Meer geluk

Jullie zien; ik ben al aardig onderweg met mijn examen. De Formule W is inmiddels al uitgeroeid. Als slotstuk werk ik aan een scriptie. Op de voorzitterstoel van de FIA heb ik al een heerschap geïnstalleerd uit een oord waar de vrouwenrechten tamelijk beperkt zijn. In mijn scriptie werk ik naar drieëntwintig Formule 1 weekenden per jaar die allemaal bestaan uit twee vrije trainingen, een kwalificatie, een sprintrace op zaterdag en een hoofdrace op zondag. Geen flauwekul meer in het voorprogramma, maar meer Formule 1 actie. Voor de dames die wat moeite hebben met veranderingen herintroduceren we de pitspoezen en de gridgirls, de casting zal worden verzorgd door Eddie Jordan en Flavio Briatore zelf. Opdat wij niet vergeten! Zouden we daar niet een beetje gelukkiger van worden? Ja toch? Mooi, dan ben ik weer naar boven…

Je mist alles! Kom gezellig naar onze Discord!

Wil je discussiëren over de inhoud van dit bericht? De auteur en anderen zijn op discord te vinden!
DISCORD