oktober 17, 2022

Geschreven door Sietse Fliegen

Sietse Fliegen

Hier wil ik het bij laten

Het vrije woord. Het vrije woord geldt voor iedereen. Het is nogal een actueel dingetje deze eeuw. Het is een dingetje dat er te pas en te onpas aan de haren wordt bijgesleept om relevante, maar vooral irrelevante, discussies te ontdoen van de inhoud. Het vrije woord geldt voor iedereen. In onze sport gaat dit echter ten dele op; spreek Lewis Hamilton niet aan op zijn diversiteitshobby, pek en veren zullen voor je gereed staan. Vreemd, het vrije woord geldt voor iedereen. Zelfs voor rechters. Jomanda moest ooit voor de rechter verschijnen in verband met dat akkefietje met Sylvia Millecam. De rechter had moeten zeggen; “het vonnis luidt… Oh, ik krijg een getal door uit de andere wereld. Het is een zes! Zes jaar cel, en nu wegwezen met je blauwe jurkje”. Marc Dutroux wil opeens onherkenbaar in beeld. Iedereen weet toch hoe die man er uitziet? Drie Rijkswachten hadden een knuppel moeten pakken; tokkerdetokkerdetoktoktok; zo, ik herken hem niet meer. Onthoud, dit is het vrije woord mensen.

De ondergrens

Patty Brard, Patty Brard had op een bepaald moment een ideetje. Ze was een dagje nuchter denk ik. Patty Brard zei “het lijkt me leuk als mensen bij mij in een vergiet komen schijten”. Ik denk hou dat binnen de huislijke kring. Maar goed, die heeft ze niet dus ze belt een omroep. Patty Brard belt een omroep; Hallo met Patty. Ha Patty, ben je nuchter? Ja, een dagje. Moet je luisteren; ik had een ideetje. Het leek me zo leuk als mensen bij mij in een vergiet komen schijten, wat vinden jullie? Nou Patty, maak maar tien afleveringen! Aansluitend belt Patty Brard collega BN’ers van de C categorie. Hey, met Patty. Ha Patty, ben je nuchter? Ja, een dagje. Waar het om gaat, ik had een ideetje; Het leek me zo leuk als je bij mij in een vergiet komt schijten? Komt het op TV Patty? Jazeker, tien afleveringen! Patty, Patty, ik ben al onderweg en ik neem m’n eigen vergiet mee! Ik denk dan Patty Brard, vignet erop, dicht tapen en deporteren! Overdreven? Onthoud, dit is het vrije woord mensen!

De bodem van de oceaan

Vrije woord of niet, er zijn gewoon zaken waar we het niet over willen hebben. Zoals de Tokkies, toch? Daar wil ik het gewoon niet over hebben. Iedere keer als ik papa Tokkie zie dan denk ik; er zit nog een tokkie in, er zit nog een tokkie in, er zit nog een tokkie in. Het zijn gewoon nare mensen! Papa Tokkie heeft het huis van iemand in de fik gestoken omdat ze ruzie hadden. Een huis in de fik steken, dan ben je toch een ongelooflijke lul? Ze hebben hem met een cameraploeg opgezocht om te vragen waarom hij dat huis in de fik heeft gestoken. Papa Tokkie stond gewoon buiten. In januari, je zag de adem uit zijn mond komen zo koud was het. Papa Tokkie had gewoon een hemdje aan want het klimaat heeft geen enkele invloed meer op die man. Of de kou wordt gewoon niet geregistreerd door die ene hersencel die in de oersoep tussen zijn oren drijft. Meneer Tokkie waarom heeft u dat huis in de fik gestoken? Weet je wat hij zei? Ja, we hadden ruzie om een papegaai. Om een papegaai, een huis in de fik! Vervolgens gaan ze met de camera naar binnen. Op de bank zit mevrouw Tokkie. Ze zat iets naar binnen te proppen. Het was geen eten meer, ik noem dat schonken. Laat ik het zo zeggen, ik hoop dat het dood was voordat ze het naar binnen aan het gulpen was. Ze zat te vreten alsof ze zwanger was, maar ze was niet zwanger of er moeten zeventien versteende foetussen in dat lichaam zijn achtergebleven. Als het al een vrouw is he die mevrouw Tokkie want van dat gezicht kan je alles kneden wat mij betreft. En toen vroegen ze aan dat ding, mogen we iets vragen over de ruzie? Weet je waarom er ruzie was volgens mevrouw Tokkie? Hij had dus iets gezegd over een papegaai maar volgens mevrouw ging het over de partnerruil… Ik zie het hoofd van mevrouw Tokkie gecombineerd met het woord partnerruil. Ik ben twaalf minuten out geweest, ik werd wakker als een schuimende koffiemachine! Hoe kan dat! Het gaat erom bij partnerruil dat je een iets lekkerdere dame krijgt dan je eigen vrouw. Dat is toch waar het om gaat? Wat heeft die ruilende man voor een monstrueuze opeenhoping op de bank zitten waardoor hij denkt ik ga vanavond maar eens aan de ruil met de Tokkies? Ze hebben het huis van die man moeten blussen. De brandweer vertelde hem dat ze het tuinhuisje op het dakterras ook moesten blussen. Daarop heeft die man vermoedelijk aangegeven dat hij helemaal geen tuinhuisje heeft. Nou, dan is dat uw vrouw geweest. Daar praten we over he… Het vrije woord, onthoud dat. Maar er zijn zaken waar we het gewoon niet over moeten willen hebben.

Toch maar weer Patty dan

Dan kijk ik naar een Grand Prix in Italië en dan zie ik een tribune met vijfhonderd types Tokkie en ze zingen. Ze zingen dat de moeder van Max Verstappen een prostituee is. Daar schrik ik van, maar het vrije woord betekent dat ze dat mogen zingen. Ze mogen ook zingen dat de vriendin van Verstappen de ho*r van Monaco is. Ze zingen nooit dat Patty Brard de ho*r van Amsterdam is, vermoedelijk omdat niemand zich kan voorstellen dat ze daar geld voor kan krijgen. Dat begrijp ik ook wel. Ik stel voor dat we deze groeperingen voortaan creatief gaan straffen. Als ze nog één keer zingen dat mama Verstappen een prostituee is dan zetten we voor straf Patty Brard naakt voor dat vak… Met een vergiet.

Zullen we dat afspreken?

Ik zoek naar de grenzen van het vrije woord. Volgens mij is het heel simpel, je mag zeggen wat je wilt. Een paar weken geleden werd er een discussie op gang getrokken over de naleving van het gedrocht van de budget cap. Er was nog niets bekend maar Toto had belastende informatie. De Fia bleef uitstellen, en uitstellen, en uitstellen. Net zolang uitstellen dat het verhaal inmiddels een eigen leven was gaan leiden. Volgens de letter van het vrije woord spraken eilandbewoners op de meest ongefundeerde manier over het afnemen van wereldtitels. De teambaas van een ooit legendarisch team uit Italië sprak van een grote schande, vals spelen kan echt niet. Aldus deze teambaas die in 2019 nog verantwoordelijk was voor die plotseling razendsnelle power unit. Die man inderdaad. Ja, het vrije woord geldt voor iedereen. Nee, over sommige zaken wil ik het gewoon niet hebben. Red Bull zat wellicht een klein beetje fout. Red Bull was misschien wel de slimste van het stel. Hamer het geheel af met een boete en laten we het er daarna nooit meer over hebben. De Fia, Toto en Mattia zorgen met hun hypocriete geneuzel voor een polariserende werking binnen onze sport. Ze hebben het vrije woord, maar ik wil het er verder eigenlijk gewoon niet meer over hebben. Afgesproken?

Je mist alles! Kom gezellig naar onze Discord!

Wil je discussiëren over de inhoud van dit bericht? De auteur en anderen zijn op discord te vinden!
DISCORD