april 29, 2022

Geschreven door Sietse Fliegen

Sietse Fliegen

Nog maar 19, en jij bent erbij!

Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Een beetje waar is het vaak wel. Jaren spaar je voor een nieuwe auto, nadat een aalgladde verkoper je dan vakkundig de centen uit de beurs geklopt heeft begint het lange wachten. Wachten tot het moment dat je nieuwe wagen dan ook eindelijk word geleverd. Urenlang struin je over het wereldwijde web, op zoek naar allemaal informatie over jouw aanstaande aanwinst. Allemaal zaken die je eigenlijk vooraf had moeten uitzoeken besef je jezelf, maar je bent er graag mee bezig. Je leeft er naartoe. Zodra je nieuwe bolide eenmaal voor de deur staat is het echter al snel weer gewoon. Gretig neem je nog wat complimenten van de buurman in ontvangst en constateert al snel dat de voorpret andermaal de grootste pret bleek.

Sport verbroedert!

Jarenlang leefde we in ons oranjegezinde landje toe naar het hoogste dat de autosport ons kon bieden. Een wereldkampioen Formule 1. Voor het eerst sinds het bestaan van de Formule 1 hadden we de beschikking over een coureur die ons dit kon schenken. Vanzelfsprekend kijken we als puristen om de nationaliteit van een coureur heen. Max Verstappen is voor de Formule 1 als zoetzure saus voor de afhaalchinees; één van de betere uitvindingen. Als de heer Verstappen een Bulgaar was geweest hadden wij, als echte purist, hem ook gesupporterd. Toch? Afijn, het doet er niet toe want onze wereldkampioen is zo Hollands als een in Monaco woonachtige Limburger maar kan zijn. Waar het om gaat is dat we met regelmaat het Nederlandse volkslied horen en volledig op kunnen gaan in de oranjegekte. Bovendien levert het ons een prima bijvangst op, we hebben toch maar mooi een nieuwe volksvijand erbij. Dat laatste is fantastisch nieuws want dat brengt een grote mate van eensgezindheid met zich mee. Hetgeen ze in Den Haag niet lukt is voor de Formule 1 geen probleem. Zie je wel dat sport verbroedert!

Vervelende antwoorden

Maar goed, we hebben hem dus. We hebben onze Nederlandse wereldtitel te pakken. Drie dagen lang hebben we het nergens anders over gehad. Iedere talkshow deed mee, iedere krant deed mee en stiekem was iedereen een beetje kenner geworden. En toen kwam er kalmte. Het was winterstop en we keken uit naar een nieuw seizoen. De vice-wereldkampioen eiste alle aandacht op een nooit eerder vertoonde wijze op. Hij gijzelde ons door juist helemaal niets te doen. Niet praten, niet spammen op de socials, niet antwoorden, helemaal niets. Hij deed helemaal niets! Zijn baas wel, die ging wel praten, die liet zijn team wel spammen op de socials en die gaf wel antwoorden. Heel veel antwoorden ook. Vervelende antwoorden ook wel eigenlijk. Ja, de baas deed vrij veel. Het kostte een integere wedstrijdleider de kop, maar goed vlaggen bij Australische races op een kleiholte baan is ook mooi moet je maar denken. Het punt is, we hadden het al snel over allerlei randzaken in plaats van over onze wereldtitel. Het bezit van de zaak bleek dus ook hier het einde van het vermaak.

Een clubje rode mensen

Zeker na de uitvalbeurt van onze wereldkampioen in de eerste race leken we met z’n allen in een gat te vallen. Het idee was toch een beetje dat de titels nu aaneengeregen zouden gaan worden. Erg hoopvol zag het er op dat moment echter niet uit. Er was een clubje rode mensen die de zaken behoorlijk op orde hadden, een serieuze bedreiging! Godzijdank beschikken we echter niet alleen over onze wereldkampioen, we hebben ook onze bijvangst nog. Daar waar Verstappen niet leek te kunnen leveren was dit voor onze volksvijand geen probleem. Althans, hij leverde ons precies wat we met zijn allen wilde zien. Een vurige wens is in vervulling gegaan. Lewis Hamilton verloor in de laatste ronde van 2021 zijn laatste kans op een achtste wereldtitel. Toegegeven; het akkefietje in Copse, de schermutselingen in Brazilië en nog vele andere randzaken hebben bij ondergetekende ook niet bijgedragen aan een hoge mate van sympathie voor het heerschap met de meest indrukwekkende F1 CV ter wereld en omstreken. Geen beter vermaak dan leedvermaak, en tja; de hoogste op de ladder kan nu eenmaal het hardste vallen. Wereldtitels worden na enkele tegenvallende resultaten met speels gemak gedevalueerd. De meeste titels van de mede-recordhouder dichten we louter toe aan zijn superieure materiaal. Maar is dat niet een beetje de essentie van een teamsport? Samen bouwen aan een onverslaanbaar pakket. Samen, alles dat binnen je mogelijkheden ligt, maximaliseren om zo tot ongekende hoogte te kunnen stijgen. Dát is exact wat men bij Mercedes de afgelopen jaren heeft gedaan. Mercedes is met haar technologische inbreng een sieraad voor onze sport. Net als Ferrari aan het begin van deze eeuw. Vreemd genoeg steken we daar vandaag de dag wel de loftrompet voor af.

Alleen klootzakken kunnen lang aan de top staan

De jaren van Ferrari dominantie vonden we op den duur ook minder en minder leuk worden. Toch heb ik in die periode zelden een rechtstreekse aanval op Michael Schumacher of de teamleiding gezien. Een logisch gevolg van het ontbreken van een dosis chauvinistisch sentiment. Uiteraard vonden we er allemaal heus wel iets van. Puristen als wij hebben de acties van Schumacher met regelmaat veroordeeld. Het duurde echter nooit lang voordat we bepaalde acties konden relativeren. In sommige gevallen konden we er achteraf zelfs van genieten, of er een voorbeeld aan nemen. De “over mijn lijk mentaliteit” van de Duitser hoorde bij een groot sportman. Alleen klootzakken kunnen lang aan de top staan. Niet mijn woorden, dit was de algehele opinie. Saai werd de dominantie op den duur wel. We snakten allemaal naar een andere winnaar. Of op zijn minst dan toch een keer een strijd die wel spannend was. De sleutel van de passage bevindt zich in het woord “achteraf”. Achteraf zijn we de prestaties meer gaan waarderen dan op het dodelijk saaie moment waarop de erebruger van Maranello zijn zevende titel greep.

Het fenomeen Lewis Hamilton

Recent was een overname van het recordaantal wereldtitels in plaats van het delen van dit record een grote angst. En wat hebben we in Imola genoten van rondje 41 afgelopen weekend! Het zien vallen van één van de grootste aller tijden is bijna net zo belangrijk als datgene waar het daadwerkelijk om draait; Verstappen die weer aanhaakt in de titelstrijd via een dominante zegetocht. Ik vindt Lewis Hamilton een heel vervelende vent. De man heeft een pallet roomboter op zijn voorhoofd en brabbelt veel onzin. Lewis Hamilton beneveld ons ongevraagd met zijn idealen en weigert vervolgens zelf daad bij woord te voegen. Nee, de persoon Lewis Hamilton hoeft geen uitnodiging voor mijn verjaardag te verwachten. Maar laten wij als ware puristen wel even stilstaan bij het fenomeen Lewis Hamilton als hij zijn helm op heeft. We kunnen nog negentien races naar de, tot op heden, grootste Formule 1 coureur aller tijden kijken. Over achttien jaar kijken we op dezelfde wijze naar Lewis als nu naar Der Michael. Vergeet daar niet van te genieten, je mag erbij zijn! Nog negentien races. De negentien laatste races waarin je de namen Hamilton en Schumacher terug kunt zien in de uitslagen. De, voorlopig, twee grootste die onze sport voortgebracht heeft.

Je mist alles! Kom gezellig naar onze Discord!

Wil je discussiëren over de inhoud van dit bericht? De auteur en anderen zijn op discord te vinden!
DISCORD