augustus 4, 2022

Geschreven door Benettonb187

Benettonb187

Silly season in optima forma…..

Zo, we zijn aanbeland in de zomerstop. Het begint inmiddels duidelijk te worden hoe seizoen 2022 zich gaat ontvouwen. Max heeft momenteel een riante voorsprong in het kampioenschap. En dus is het de periode voor komkommer nieuws. Nou ja, dat is wat we hadden verwacht. Maar inmiddels weten we wel beter. Na de aankondiging van Sebastian Vettel dat hij met zijn welverdiende pensioen zal gaan na het huidige seizoen, dacht Fernando Alonso: Weet je, laat ik de knuppel eens in het hoenderhok werpen. En tja, sindsdien is het behoorlijk aan het los gaan in de rijders carrousel. Wat een sluwe vos blijft het toch. Waar Alonso komt, of beter gezegd gaat, is er reuring.

Wat is er nu precies aan de hand? We hebben hier een aantal hoofdspelers, te weten: Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Oscar Piastri, Otmar Szafnauer en bijkomend Daniel Ricciardo. We lopen het op chronologische volgorde na:
28 juli:
Sebastian Vettel maakt onverwacht bekend dat hij na het lopende seizoen zal stoppen in de Formule1. Het is op dat moment dus onbekend wie hem zal gaan opvolgen.

1 augustus:
Een nog verrassender moment in de F1. Aston Martin en Fernando Alonso maken bekend, een meerjarige overeenkomst te hebben gesloten. Iedereen staat perplex. Dit had helemaal niemand aan zien komen. Bovenal bij Alpine zelf staan ze perplex. Binnen korte tijd gooien zij een persbericht naar buiten met de mededeling dat Oscar Piastri zal gaan rijden voor Alpine in 2023. Opvallend genoeg staat er geen reactie van Piastri bij. En ja hoor, nog geen uur later gooit Oscar Piastri olie op het vuur door te stellen dat Alpine erg voorbarig is geweest, en hij niet voor Alpine zal uitkomen in 2023. Maar waar dan wel laat hij volledig in het midden.

Mogelijkheden

Een voor de hand liggende mogelijkheid, is dat Oscar Piastri een deal heeft gesloten met het team van McLaren. Daniel Ricciardo zit niet lekker in zijn vel bij McLaren, en het is wel duidelijk dat McLaren niet geheel tevreden is met de prestaties van de Australiër. Daarnaast heeft Otmar Szafnauer verklaard niet onwelwillend tegenover een terugkeer van Ricciardo naar het Franse team.

Een andere optie zou zijn dat Daniel Ricciardo de F1 de rug toekeert, en zich gaat richten op de IndyCar klasse. Wellicht in een stoeltje bij McLaren. Een toevallige bijkomstigheid is dat 2 maanden geleden een soortgelijke situatie is ontstaan tussen het team van Chip Ganassi, en McLaren met Alex Palou. Hij had getekend bij McLaren, maar Chip Ganassi wil Palou aan zijn contract houden. Mocht Palou bij Ganassi moeten racen, zou dat inhouden dat er een stoeltje vrij is bij McLaren, waarin Daniel Ricciardo dan weer zou kunnen plaatsnemen.

Verwachting Racetalk.nl

Wij van Racetalk.nl hebben echter andere ideeën hoe dit silly season zal gaan lopen. Tijdens het post race interview tussen Viaplay Stephane Kox en Christian Horner kwam Helmut Marco voorbij met Aktetas, en was redelijk gehaast. Christian Horner zei tegen Viaplay: “He’s on a mission”.

Wij vermoeden dat hij op dat moment onderweg was naar Mark Webber en Oscar Piastri om een deal te sluiten voor 2023 met Alpha Tauri. Hoe zit dit dan in elkaar?
Mark Webber heeft nog altijd warme contacten met Red Bull, en is tevens de manager van Oscar Piastri. Tevens zijn Webber en Fernando Alonso goed bevriend met elkaar. En valt de puzzel langzaam aan in elkaar.
Op het moment dat Sebastian Vettel zijn afscheid aankondigt, hebben Fernando Alonso en Aston Martin in zeer korte tijd een deal gesloten. Mark Webber is hiervan op de hoogte, en weet dus dat er een plekje vrijkomt voor zijn protegé Piastri. Echter hij heeft een clausule in zijn contract zitten dat er voor 31 juli een aanbod moet liggen, en indien dit niet het geval is, is hij vrij man om te gaan en staan waar hij wil. En dus werd het plan opgevat om de deal tussen Fernando Alonso en Aston Martin pas op 1 augustus bekend te maken. Dit was na de deadline van de clausule.

Dit kwam voor Alpine ook koud op hun dak, aangezien zij ervanuit gingen dat Fernando Alonso gewoon zou blijven rijden voor het team. Maar het liep dus allemaal anders. Het team van Otmar Szafnauer bedacht zich ook gelijk dat de deadline voorbij was. Dus vervolgens gooien ze in alle haast een persbericht de deur uit, waarmee ze hopen dat Oscar behouden blijft voor het team. Maar dat blijkt te laat, en dat laat Piastri een uur later weten middels een instagram post.

Het lijkt er dus op dat Piastri in de wagen van Alpha Tauri plaats zal nemen ten faveure van Yuki Tsunoda. Het contract van Tsunoda loopt ook ten einde, en dus kan ook Red Bull doen en laten wat ze willen. We zijn heel benieuwd wat de beweegredenen waren voor Fernando Alonso om Alpine zo voor het blok te zetten. Alonso wilde een meerjarige deal met Alpine. Wat Alpine op hun beurt niet wilde. Dit kon het team van Aston Martin hem wel bieden, en zo geschiede. De vraag is nu alleen nog: Wie komt er nu in de tweede Alpine naast Esteban Ocon te zitten…

Is het mogelijk dat Oscar Piastri zichzelf in de voet heeft geschoten? Uiteraard is dat mogelijk zolang er nog geen duidelijkheid is hierover. Maar we mogen ervan uit gaan dat Mark Webber, die toch bekend is met het wereldje van de Formule1, kennis genoeg heeft hoe deze contracten in elkaar steken. Alpine heeft gemeld dat ze Piastri aan zijn contract willen houden. Dat zou dan betekenen dat er een rechtszaak gaat komen. Wie dat dan gaat winnen? Dat is aan de rechter….

Wordt vervolgd….

Je mist alles! Kom gezellig naar onze Discord!

Wil je discussiëren over de inhoud van dit bericht? De auteur en anderen zijn op discord te vinden!
DISCORD