augustus 31, 2022

Geschreven door CBR600F

CBR600F

Voorbeschouwing Dutch Grand Prix

We gaan alweer richting september. Het eerste weekend worden alle (Nederlandse) Formule 1 fans weer getrakteerd op een prachtig affiche: De Dutch Grand Prix op Zandvoort.

Deze race stond vorig jaar voor het eerst in decennia weer op de kalender met flinke aanpassingen op en rond het asfalt. Voor alle coureurs was het nieuw en iedereen was vol lof. Er hing een fantastische sfeer rondom het weekend. Een korte terugblik: Verstappen won de race nadat hij vanaf pole mocht starten. Een pole die hij overigens had behaald zonder DRS op het rechte stuk vanaf de Arie Luyendyk bocht. Verder was Bottas opstandig in de race. Hij mocht niet de snelste ronde rijden en liet even zien dat hij dat wel had kunnen doen. En hebben er een aantal coureurs kennis mogen maken met het grind. Maar bovenal was het een mooi weekend.
Dit weekend gaat er getest worden met een verlenging van de DRS-zone op het rechte stuk. Deze begint in de eerste vrije training al eerder, namelijk in de kombocht. Dat was ook het oorspronkelijke plan maar men durfde het vorig jaar nog niet aan. Nu gaat men daarmee testen en hopelijk krijgt dit een vervolg zodat het de rest van het weekend smullen wordt.

Het raceweekend

Afgelopen weekend won Verstappen zeer dominant, notabene vanaf het achterveld. Dat smaakt voor de fans natuurlijk naar meer. Zeker op Zandvoort. Of we hier ook weer zo’n show gaan meemaken blijft natuurlijk koffiedik kijken. Het circuit heeft een behoorlijk ander karakter dan Spa.

De kwalificatie is hier normaal gesproken essentieel voor een goed resultaat in de race. Ieder foutje wordt afgestraft en er is weinig ruimte om een bocht te wijd te nemen. Daar komt nog bij dat de weersverwachtingen een wisselvallig weerbeeld aangeven. Met zowel op zaterdagmiddag als op zondag kans op regen. Op zondag is die kans vooralsnog zelfs behoorlijk groot. Waar voorheen regen een zeer mooie kans was voor Verstappen moeten wij nu maar afwachten of dat zijn kansen vergroot. De Red Bull is immers van zichzelf al zeer goed. Een regenbui is daarbij niet nodig en vergroot de kans op schade. Zeker als de muur erg dichtbij is zoals op Zandvoort op veel plekken het geval is.
Een wisselvallig weekend betekent ook dat de teams qua setup zullen moeten gokken. Ga je voor een droog-weer of regen setup? En hoe zit het dan als de kwalificatie droog is en de race niet? Je mag immers de setup niet meer aanpassen vanaf Q1. Ook weet men niet hoe de auto zich op dit circuit gedraagt in de regen. Vorig jaar was het een compleet zonovergoten weekend dus er is geen regendata voorhanden.

In ieder geval gaan wij ongetwijfeld een mooi raceweekend tegemoet. En staat Nederland weer voor eventjes wereldwijd op de kaart. Als de ambiance ook maar half zo goed is als vorig jaar dan zal men de loftrompet blazen over dit weekend.

Geniet ervan!

Je mist alles! Kom gezellig naar onze Discord!

Wil je discussiëren over de inhoud van dit bericht? De auteur en anderen zijn op discord te vinden!
DISCORD