maart 17, 2022

Geschreven door Benettonb187

Benettonb187

Voorbeschouwing F1 2022: Een nieuw tijdperk…

Zo, daar staan we dan. Op het punt van het begin van een nieuw tijdperk voor de Formule 1. Het tijdperk wat groots werd aangekondigd. Er werd zelfs een demo auto gebouwd en getoond aan de wereld. De bedoeling is dat vanaf het nieuwe seizoen de auto’s makkelijker kunnen volgen, waardoor mogelijk in de toekomst DRS afgeschaft zou kunnen worden. Wie herinnert het zich nog? Het eerste seizoen met DRS. Er werd met nummers gesmeten. Ik citeer F1Today: “Formule 1-seizoen 2011 leverde al 1436 inhaalacties op.” Maar wat stelden deze cijfers nou eigenlijk voor? Ja er waren meer inhaalacties. Nou ja acties? Er is helaas juist weinig actie voor nodig wanneer je met DRS kan inhalen. En juist daar hoopt de FIA een einde aan te maken, met deze nieuwe generatie F1 auto’s. Want wat gaat er nu eigenlijk veranderen met de nieuwe regels? In plaats van auto’s die het moeten hebben van downforce, gaan we switchen naar de aloude Ground Effect auto’s. Reeds in de jaren 70 en begin jaren 80 werd dit systeem volop gebruikt. Maar al vanaf 1983 is deze techniek verbannen uit de Formule1. Maar vanaf het komende seizoen maakt deze techniek dus een herintrede in de sport.

Fysieke verschillen

Gaan we mede door deze regelwijzigingen ook fysieke veranderingen zien aan de auto’s? Jazeker, de auto’s zien er toch radicaal anders uit. Vooral de sidepods zien er nogal anders uit. De uitbundige barge boards zijn niet meer toegestaan, de sidepods zijn veel kleiner geworden, en bij Mercedes zelfs zo goed als verdwenen. De voorvleugels en achtervleugels zijn veel meer gestandaardiseerd, al zie je ook hier kleine verschillen tussen diverse auto’s. Verder vallen de 18” wielen op. Waar voorheen 13” de standaard was, zijn deze meer gelijk getrokken met de algehele tendens in de automobiel industrie. Helaas zullen de bewegende wangen van de banden niet meer zichtbaar zijn op de camera. Tevens hebben de grotere wielen ook de consequentie dat ze veel zwaarder zijn, wat weer tot gevolg heeft dat de pitstoptijden waarschijnlijk weer wat langer zullen worden.Of al deze wijzigingen het gewenste resultaat hebben? De eerste berichten zijn positief. De coureurs hebben gemeld dat ze wat beter kunnen volgen, een negatief effect is dat het slipstream effect ook wat minder is met deze auto’s. Kortom we zullen moeten afwachten of de races ook spannender gaan worden. En dat is hetgeen waar het allemaal om draait!

Wijzigingen op het personele vlak

Behalve regelementen wijzigingen zijn er ook op het personele vlak wijzigingen geweest.Het zijn nog steeds dezelfde teams die uit zullen komen in de Formule1. Echter hebben we wel wat wisselingen gehad wat betreft teambezetting. Ik zet ze even op een rijtje. Ik denk dat de opvallendste wijziging is bij het team van Mercedes. Waar Valtteri Bottas vanaf 2017 het stoeltje naast 7 voudig wereldkampioen Lewis Hamilton bezet heeft gehouden, heeft hij nu plaats moeten maken voor de talentvolle George Russell. Het is interessant om dit in de gaten te gaan houden. Waar Valtteri Bottas toch zichtbaar tekort kwam ten opzichte van de voormalig wereldkampioen, kunnen de kaarten nu zomaar een keer anders geschut zijn. Lewis Hamilton kan zich mogelijk gaan opmaken voor een echte teambattle! Alhoewel Bottas dus weg is bij Mercedes is hij niet weg uit de Formule1, hij heeft voor 2022 een plekje gevonden bij Alfa Romeo. Wat zal hij hier kunnen laten zien? Persoonlijk verwacht ik niet heel veel. Maar mogelijk kan hij met zijn ervaring bij het wereldkampioenschaps team toch een positieve bijdrage geven. Daarnaast is Guanyu Zhou naast Bottas terecht gekomen. Daarmee hebben we ook een unieke gebeurtenis. Het is de eerste Chinees die een race zitje te pakken heeft in de koningsklasse. 2 nieuwe coureurs bij Alfa Romeo, betekent dus automatisch het afscheid van 2 coureurs. Dit zijn voormalig kampioen Kimi Raikkonen. Deze kampioen uit 2007, heeft na vele jaren dan eindelijk zijn F1 helm aan de wilgen gehangen. En eerlijk gezegd, was dat ook wel terecht. De laatste jaren was de glans toch wel verdwenen. In 2021 zat naast Raikkonen Antonio Giovinazzi bij Alfa Romeo. Hij heeft voor 2022 een plaats gevonden bij Ferrari als test rijder.Dan komen we aan bij het team van Williams. Russell heeft zoals eerder gemeld zich gemeld bij Mercedes. Zijn zitje wordt dan weer ingenomen door oud teamgenoot van Verstappen, Alexander Albon. We moeten afwachten wat Albon kan laten zien. Hij zal minimaal Nicolas Latifi moeten verslaan wil hij zich in de kijker rijden bij een hoger geplaatst team. De laatste wijziging is er een die enkele weken geleden niet voorzien was, maar door de recente ontwikkelingen in Oekraine, heeft Haas besloten om Nikita Mazepin de deur te wijzen. Een groot deel van deze beslissing zal te maken hebben dat de financiele bijdrage van Nikita wel eens niet door zou kunnen gaan vanwege de sancties tegen Rusland. Kwalitatief zullen ze eerlijk gezegd wel vooruit gaan. Oude bekende Kevin Magnussen zal zijn plek innemen. Het zal interessant zijn om te zien of Mick Schumacher stand kan houden tegen de Deen. Vorig jaar maakte Mick niet een heel sterke indruk. Maar nieuwe ronde, nieuwe kansen voor de jonge Duitser.In ieder geval genoeg ingredienten om een mooi nieuw seizoen tegemoet te zien!!

Je mist alles! Kom gezellig naar onze Discord!

Wil je discussiëren over de inhoud van dit bericht? De auteur en anderen zijn op discord te vinden!
DISCORD