juni 15, 2022

Geschreven door Benettonb187

Benettonb187

Voorbeschouwing Grand Prix Canada

Zaten we vorige week nog in Azerbeidzjan, zijn we nu de oceaan overgestoken, en zijn we aangekomen in Canada. Het circuit gelegen op het eiland in de Saint Lawrence rivier staat bijna altijd garant voor een mooie race. Herinneren we ons nog de race 2011? Jenson Button die op de 21e positie lag, 6 pitstops maakte, en uiteindelijk als 1e over de finish kwam. Een ander spectaculair moment was de race in 2007, waarbij Robert Kubica een zeer zware crash meemaakte, maar wonderbaarlijk alleen maar een gebroken teen opliep. Hierdoor miste hij de volgende wedstrijd, waardoor Sebastian Vettel zijn debuut in de Formule1 kon maken. Kortom een zeer spectaculaire baan die, hopelijk nog lang op de kalender zal blijven staan.

Mooie maar ook minder mooie momenten...

Het circuit zoals gemeld gelegen op een eiland in de Saint Lawrence rivier, en is aangelegd voor de Expo van 1967. Het circuit loopt langs de roeibaan die werd gebruikt voor de olympische spelen van 1976. De naamgever van het circuit, Gilles Villeneuve was ook de eerste overwinnaar op dit circuit. Mooier had het niet kunnen zijn. Behalve spectaculaire mooie races, deelt dit circuit ook een minder mooie historie in de Formule1. Op 13 juni 1982 overleed de Italiaan Ricardo Paletti bij de start. Didier Pironi die pole position had weten te bemachtigen, liet zijn motor afslaan bij de start. Paletti die op de laatste plek startte, kon hem onmogelijk zien. En een crash was onvermijdelijk. De Italiaan kwam dan ook om het leven bij deze crash, hoewel ze nog getracht hebben zijn leven te redden.

Circuit de Gilles Villeneuve

De cijfers van deze grandprix: Het circuit is geopend op 6 oktober 1978, host o.a. de Formule1 races, Nascar Nationwide Series en Nascar Canadian Tire Series. Het Circuit is 4,361 km lang, en heeft 15 bochten. Het ronde record staat op 1:13:078 en staat op naam van Valtteri Bottas gezet in 2019.

De titelstrijd

Dan komende wedstrijd: Max Verstappen heeft door de uitval van rivaal Charles Leclerc een comfortabele voorsprong kunnen pakken in het kampioenschap. Hij leidt nu met maar liefst 21 punten op teamgenoot Sergio Perez. Charles Leclerc is teruggezakt naar de 3e positie in het kampioenschap, en Carlos Sainz staat slechts 5e in het kampioenschap op maar liefst 67 punten achterstand op Verstappen. Ferrari moet echt heel snel oplossingen vinden voor hun problemen, maar zoals het er nu naar uitziet, verdwijnt de titel voor Charles Leclerc als sneeuw voor de zon.

Mercedes

Dan het team van Mercedes. Ze lijken zich niet populair te maken in de paddock. In plaats zich te focussen op hun eigen problemen proberen ze met een toneelstuk, waarbij ze in aanmerking zouden komen voor een oscar, de FIA te verleiden tot regelwijzigingen. Hamilton doet hier vrolijk aan mee, terwijl Russell hem het snot voor ogen rijdt. We gaan zien waartoe dit gaat leiden, maar tot op heden zijn er weinig personen in de paddock die met de wens tot regelwijzigingen mee gaan. O.a. Martin Brundle heeft zijn licht er ook op laten schijnen, en geeft ook aan dat Mercedes hun eigen problemen moeten oplossen. Het ziet er echter niet naar uit, dat het circuit van Montreal de Mercedes beter zal liggen dan Baku, maar we laten ons graag verrassen.

Het weer

Momenteel wordt er op vrijdag regen voorspeld, maar de zaterdag en zondag blijven droog. Maar het blijft lastig voorspellen. Voor een mooie race hoef je hier echter geen regen te hebben. We gaan het zien.

Wil je volledig op de hoogte zijn van het reilen en zijlen in de formule1, beluister onze podcast, waarbij onze experts hun meningen verkondigen, en frustraties de vrije loop laten 😉

Je mist alles! Kom gezellig naar onze Discord!

Wil je discussiëren over de inhoud van dit bericht? De auteur en anderen zijn op discord te vinden!
DISCORD