april 23, 2022

Geschreven door Benettonb187

Benettonb187

Voorbeschouwing Grand Prix Emilia Romagna

Vanuit het midden oosten, richting Australië en dan zijn we nu eindelijk aangekomen in Europa. En wat een race staat er op het programma voor komend weekend! De historische omloop van Imola is nu aan de beurt. Op het prachtige old-school traject gaat de veldslag voor het kampioenschap verder. Kan Charles Leclerc de Italiaanse harten doen bonzen? Of kan Red Bull het feestje verstoren? Voor het kampioenschap zou het mooi zijn indien Red Bull weer kan vechten voor de overwinning. Want blij zullen ze niet zijn met ruim 40 punten achterstand in het kampioenschap. Het is niet alleen de snelheid waaraan gesleuteld moet worden, maar bovenal betrouwbaarheid. 3 uitval beurten in 3 races, dat is echt teveel van het goede. Zullen ze de problemen hebben weten op te lossen? En hebben ze de Red Bull op dieet kunnen zetten?

Historie

Wie aan Imola denkt, denkt hoogstwaarschijnlijk direct aan 1994. Het dramatische weekend was een weekend om snel te vergeten. Maar de coureurs die in dat weekend om het leven kwamen mogen we nooit vergeten. Natuurlijk weet iedereen nog Ayrton Senna, de legendarische Braziliaanse coureur schoot in de 7e ronde de muur in. Wie herinnert zich nog de woorden van Olav Mol. “In zijn jacht, in zijn jacht op Michael Schumacher schiet hij radeloos rechtdoor… Mijn god wat gebeurd hier allemaal….” Het gebeurde allemaal in de Tamburello bocht. Er waren al vaker vragen over deze bocht geweest, maar een oplossing was niet eenvoudig, want achter deze bocht loopt een rivier. Maar tegenwoordig is de Tamburello bocht een links rechts links combinatie geworden. Maar zoals gezegd, vond er op de zaterdag ook al een dodelijk ongeval plaats. De Oostenrijkse coureur Roland Ratzenberger vloog in de Villeneuve knik de bocht uit. Hoogstwaarschijnlijk had hij de ronde ervoor zijn voorvleugel beschadigd, maar in plaats van de pits in te gaan, wilde hij nog voor een laatste poging gaan. Een poging die helaas tot zijn dood leidde. Ik zie de beelden nog voor me, die ik hier niet zal beschrijven. De dood van deze 2 helden, is van grote invloed geweest op de huidige formule 1.

Recente historie

2006 was de laatste race gehouden werd op het legendarische circuit, maar toen kwam corona. Het eerste gevoel wat bij mij opkwam was blijdschap. Een prachtig circuit, met veel historie kwam terug op de kalender, maar ook wel wat bezorgdheid, want tja, het was toch ook wel een oud circuit. Hoe zit het met inhalen etc. Maar wat een prachtige races hebben we gehad sinds de terugkeer van dit circuit. De achtervolging van Verstappen op Bottas. Waarbij Bottas uiteindelijk de fout in ging in de Rivazza bocht voor het opgaan van het rechte stuk. Vorig jaar de start van Max Verstappen van P3, waarbij hij half door het gras Lewis Hamilton inhaalde. Ik denk dat ik voor iedereen kan spreken dat we blij mogen zijn dat dit circuit op de huidige kalender staat, en dat hij in ieder geval tot 2025 veilig gesteld is.

Verwachtingen van Imola in 2022

Wat kunnen we verwachten van deze race? Alles zal afhangen van de ontwikkelingsslag die de teams kunnen maken. Persoonlijk ben ik vooral benieuwd naar wat McLaren kan gaan doen deze wedstrijd. In Australië waren ze verbazingwekkend snel. Maar ja dat was Australië en zoals bekend is dit altijd een circuit geweest, waarop het lastig te zien is, hoe de verhoudingen daadwerkelijk zijn. Met andere woorden, was dit een eenmalige wederopstanding, en zakken ze na afgelopen wedstrijd weer door het ijs, zoals in de eerste 2 wedstrijden het geval was? Zullen de updates die Red Bull gaat meebrengen genoeg zijn om de betrouwbaarheid te verbeteren en tevens de performance te verbeteren? Alhoewel ze een minder groot upgrade pakket meenemen dan aanvankelijk de bedoeling was. Want.. dit weekend hebben we weer een sprintrace. Met maar 1 vrije training op vrijdag, is er te weinig tijd om eventuele upgrades effectief te beoordelen, aangezien ze gelijk naar een goede setup op zoek moeten voor de kwalificatie die ook op vrijdag zal plaatsvinden. Waar gaat Mercedes mee komen? Want zoals bekend zullen eigenlijk alle teams met grote upgrade pakketten komen voor hun wagens.

Weersverwachting

Gister was het regenachtig, maar was het toch mogelijk om deels op slicks te gaan rijden. Vandaag wordt er droog weer voorspeld, maar voor mogen weer regen. Kortom lekker wisselvallig! Kom maar op, maakt het alleen maar onvoorspelbaarder!

Je mist alles! Kom gezellig naar onze Discord!

Wil je discussiëren over de inhoud van dit bericht? De auteur en anderen zijn op discord te vinden!
DISCORD