juli 27, 2022

Geschreven door Benettonb187

Benettonb187

Voorbeschouwing Grand Prix Hongarije

Nog 1 Grand Prix te gaan, voordat de Formule1 fans het eventjes zonder ronkende motoren moeten doen. De zomerstop zal ingaan na de Grand Prix van Hongarije. Maar goed, voordat het zover is, dus nog 1 Grand Prix te gaan. De Grand Prix van Hongarije. Het circuit in de omgeving van de prachtige stad Budapest. Deze Grand Prix staat alweer sinds 1986 op de kalender. Hoewel het op het circuit behoorlijk lastig is om in te halen. Is het toch ook wel weer een hoogte puntje van het seizoen.

Historie

De eerste race hier was een legendarische. Het was de eerste race achter het ijzeren gordijn. Maar er hebben hier wel meer legendarische wedstrijden plaatsgevonden.

Jos Verstappen
Een legendarisch moment voor Nederland was uiteraard de 3e plaats voor Jos Verstappen in 1997. De regie die het stilvallen van Brundle compleet miste. En waarbij Olav Mol een kreet van vreugde niet kon onderdrukken. Voor Nederland was dit een groots moment, maar voor de Formule1 was dit slechts een moment in de marge.

Damon Hill
1997 was een nog specialer moment. Voormalig wereldkampioen Damon Hill kwam uit voor het nietige Arrows van Tom Walkingshaw. De auto was niet erg betrouwbaar, maar ook niet snel genoeg. Maar hoe anders had het kunnen worden op de Hungaroring… Hij leidde de wedstrijd, maar 3 rondes voor het einde, kwam Damon Hill voor de eerste keer op de boordradio, dat hij problemen kreeg met het gas pedaal. Maar hij kon nog steeds door. Echter 2 rondes voor het einde, kwam een langzaam rijdende Hill in beeld. Pas in de laatste ronde werd hij gepasseerd over het gras door Jaques Villeneuve. Hill moest het doen met een prachtige 2e plaats. Maar hij had zich onsterfelijk kunnen maken indien hij de wedstrijd had weten te winnen. Het mocht niet zo zijn helaas.

Felipe Massa
Behalve mooie emotionele momenten heeft ook de Hungaroring mindere momenten gekend. Iedereen weet nog wel het zware ongeval van Felipe Massa in 2009. Tijdens de kwalificatie reed hij verschrikkelijk hard rechtuit de banden in. Achteraf bleek hij een veer die van de BAR van Rubens Barrichello was gevallen recht op zijn helm te hebben gekregen. En bovendien was deze dwars door het vizier gegaan. Iedereen kan de beelden zich nog wel herinneren.

Max Verstappen

Max Verstappen heeft wat wisselende resultaten op dit circuit behaald in het verleden. Zijn eerste deelname in 2015 was zeer goed. Hij eindigde de wedstrijd op een mooie 4e plaats in de Toro Rosso. Gevolgd door 2 5e plaatsen in de Red Bull. 2018 verliep problematisch, en wist hij de finish niet te behalen. In 2019 was het dan zover. Eindelijk het eerste podium. Wie kan zich 2020 nog herinneren waar Verstappen crashte in de opwarmronde? Wat een prestatie van het team om hem toch nog aan de start te krijgen, om de wedstrijd te finishen op de 2e plaats. En tja. 2021 Valtteri Bottas die zich verremde in de eerste bocht, waardoor Max met een volledig beschadigde zijkant toch nog 2 puntjes uit het vuur wist te slepen.

2022

Hoe ziet het er voor dit jaar uit? Ferrari is in bloedvorm qua snelheid, maar zijn het niet de motoren die de geest geven, zijn het wel de coureurs die de boel in de war gooien. En daarnaast hebben we uiteraard de strategen nog die de fout in gaan. Nee, het seizoen loopt niet zoals het zou moeten voor het team met het steigerende paard. Na talloze fouten en problemen bij Ferrari, heeft Max Verstappen dan ook een riante voorsprong opgebouwd van 63 punten. Het is te hopen voor het kampioenschap, dat de gifbeker voor Ferrari inmiddels wel leeg is. De strategen mogen weer flink aan de bank bij de teams, aangezien het weer er niet gunstig uitziet. De vrijdag lijkt nog wel aardig, waar zaterdag de regen zijn intrede doet, en het ziet er naar uit dat de regen op zondag nog wat heftiger zal zijn. Zal Max zijn eerste overwinning kunnen behalen op dit circuit? Kan Charles zijn achterstand dan weer wat verkleinen? We gaan het zien.

Je mist alles! Kom gezellig naar onze Discord!

Wil je discussiëren over de inhoud van dit bericht? De auteur en anderen zijn op discord te vinden!
DISCORD