mei 25, 2022

Geschreven door Benettonb187

Benettonb187

Voorbeschouwing Grand Prix Monaco

En zo zijn de rollen helemaal omgedraaid. Waar Leclerc ijzersterk aan het seizoen was begonnen, en een riante punten voorsprong had, heeft Verstappen de koppositie in het kampioenschap overgenomen. Voor dit race weekend zijn we aangekomen in Monaco. Het circuit waar inhalen bijzonder lastig is, staat al vanaf de start van het Formule1 kampioenschap in 1950 op de kalender. Wat zal deze race brengen? Kan Verstappen de leiding in het kampioenschap uitbreiden? Of kan Charles Leclerc de leiding weer terugpakken? Laten we voordat we gaan vooruitblikken, eens een blik op het verleden werpen. En dan vooral even op het verleden van de 2 kemphanen om het kampioenschap Max Verstappen en Charles Leclerc. Laten we eens kijken hoe deze 2 coureurs in het verleden hebben gepresteerd op dit legendarische circuit. Daarnaast kunnen we na 6 wedstrijden eens een vergelijk tussen teamgenoten maken.

Max Verstappen

2015
De eerste wedstrijd van Verstappen op dit circuit vond plaats in 2015. De wedstrijd begon hoopvol. Startend vanaf de negende positie reed de coureur zich netjes naar voren, tot hij op de zevende plaats rond reed, en het team het tijd vond voor zijn pitstop, en die verliep niet naar wens. De totale pitstop tijd neemt meer dan 52 seconden in beslag. Wanneer hij terugkeert op de baan, bevindt Verstappen zich op slechts de dertiende positie. Maar dan begint Max zich terug te knokken. Te beginnen met Sainz, wanneer hij op een ronde wordt gezet door Vettel, gaat hij hier zeer dicht achteraan rijden. En geeft Sainz geen kans om zich tussen Vettel en Verstappen te voegen. Hetzelfde trucje haalt hij uit bij Bottas in de Williams in Mirabaeu. Daarna is Grosjean aan de beurt, echter heeft het team de Fransman reeds gewaarschuwd, en ditmaal gaat het niet goed. In een poging Grosjean de verschalken op het rechte stuk bij start/finish, gaat het mis, Verstappen probeert Grosjean voorbij te gaan, maar hij wijkt af van zijn lijn, en de 2 coureurs raken elkaar. Grosjean kan door, echter Verstappen beland bij zijn poging in de banden in Sainte Devote.

2016 t/m 2020
Dan 2016, voor Verstappen werd dit een dramatische Grand Prix. Zowel tijdens de kwalificatie als de race, crashed Verstappen. De wedstrijd moet Verstappen als laatste aanvangen, maar hij werkt zich keurig op tot de 12e plaats. Op dat moment wordt hij de pits in geroepen, en keert hij als 17e terug op de baan. Wederom knokt hij zich terug, maar het wordt droger en droger. Nadat hij de bandenwissel heeft gehad, keert hij terug op de 9e plek, maar in ronde 35 gaat het mis. Bovenop de heuvel in Massenet glijd hij zijwaarts de vangrail in, en is zijn race over en uit. Voor de andere kant van de garage was het ook geen groot feest. Daniel Ricciardo reed een dijk van een wedstrijd, totdat een compleet mislukte pitstop roet in het eten gooide. Uiteindelijk werd hij nog wel tweede.

In 2017 ging het beter voor Max, hij kwalificeerde zich als vierde, en kwam als vijfde over de finish.

Dan komen we aan in 2018. In de vrije trainingen crashed Verstappen wederom, wat hem zijn kwalificatie kost. In de wedstrijd kan hij zich behoorlijk naar voren knokken vanaf de laatste plek weet hij op te stomen naar P9. Wat een zeer behoorlijke prestatie is op het nauwe stratencircuit.

Weer een jaar later gaat het een weer een stukje beter. Hij begint op P3, en in de race komt hij nog een plekje verder. Echter tijdens de pitstop gaat het niet helemaal goed, en raakt hij bij het wegrijden Valtteri Bottas. Hier krijgt Verstappen een 5 seconden straf voor, en komt hij uiteindelijk op P4 terecht.

In 2020 wordt de Grand Prix niet verreden wegen de corona maatregelen.

2021
Maar in 2021 rijd Verstappen de race van zijn leven. Reeds in de opwarmronde komt de Ferrari van Leclerc in de problemen, doordat hij tijden de kwalificatie de muur heeft geraakt. Ferrari heeft gegokt en verloren. In plaats van alles te controleren en eventueel te vervangen, gaan ze ervan uit dat de versnellingsbak en ophanging geen schade heeft opgelopen. Echter dat hebben ze dus niet bij het juiste eind. Zodoende start Max Verstappen vanaf P1. En rijd rechtstreeks naar de overwinning toe. Eindelijk is het zover, in de zevende editie waaraan Verstappen meedoet, wordt hij eindelijk afgevlagd als racewinnaar!

Charles Leclerc

Dan werpen we even een blik op Charles Leclerc. Wat voor CV kan hij overleggen met dit Circuit?

2017
De eerste kennismaking voor Charles met het stratencircuit was een ongelukkige. Zowel in de sprintrace als de feature race wist hij de finish niet te behalen. In beide races viel hij door technische problemen uit.

2018
In 2018 maakt Charles zijn F1 debuut op Monaco. Hij is dan in dienst van het Sauber-Ferrari team. Hij kwalificeert zich netjes op P14. Tijdens de race komt hij 2 plekken naar voren, maar dan in de slotfase gaat het helemaal mis. Zijn rechter voorrem begeeft het bij uitkomen tunnel, en hij klapt op de achterkant van Brandon Hartley. Beide coureurs liggen uit de race, al kan Brandon Hartley nog wel de pits bereiken.

2019
Dan 2019, Leclerc maakt een kostbare fout in Q1, en terwijl alle anderen hun tijden verbeterden, stond hij in de pits. Verder dan een p16 kwam hij dan ook niet in de kwalificatie. En vervolgens dan de race. Na een kansloze inhaalactie op Nico Hulkenberg liep hij een lekke band op, om vervolgens vol gas naar de pits te rijden voor een banden wissel. Hij vernielde hierbij een groot deel van zijn Ferrari, en zou vervolgens ook uitvallen.

2021
Nadat 2020 de Monaco Grand Prix niet werd verreden komen we aan in 2021, en zoals eerder gemeld, hoewel hij pole position al binnen had, wilde hij wederom te veel, en crashte in de kwalificatie, waarbij hij de wagen zo beschadigde, dat hij uiteindelijk niet eens kon deelnemen aan de race.
Overzicht prestaties Charles Leclerc en Max Verstappen 2015 t/m 2021
Verstappen>Leclerc
2015Crash met Grojean— Geen Race —
2016Crash— Geen Race
20175Feature Race : DNF / Sprintrace : DNF
20189Crash
20194DNF
2020— Niet verreden —— Niet verreden —
20211Crash Kwalificatie / DNS

Conclusie

Wanneer we een conclusie mogen trekken, kunnen we constateren dat beide coureurs wel hun problemen hebben gehad met dit circuit, we moeten er namelijk ook rekening mee houden dat dit alleen de race resultaten zijn. Crashes in vrije trainingen die zijn hier nog niet benoemd, en ook daarvan weten we dat er een aantal hebben plaatsgevonden. Echter feit is dat Leclerc nog niet 1 keer gefinished is op dit circuit, wat mogelijk weer extra druk met zich meebrengt. We gaan zien of Charles bestand is tegen deze druk. Het is hem gegund om een mooi resultaat te behalen.

Tussenstanden

Wanneer we naar de tussenstanden kijken, zien we uiteraard Verstappen weer op de 1e plaats, gevolg door Leclerc op P2 met 6 punten achterstand. Doorgaans lijkt Ferrari het sterkst in de kwalificatie, wat een goed uitganspunt kan zijn voor Leclerc aangezien inhalen zeer moeilijk is op het straten circuit. Helaas voor Ferrari is de teamgenoot van Charles de meest tegenvallende coureur tot nog toe. Voor Ferrari is het te hopen, dat hij op Monaco een goede vorm tentoon spreid, zodat hij van goede dienst kan zijn voor Leclerc. Gaan we verder kijken in de tussenstand, zien we al een groot verschil tussen Lewis Hamilton en George Russel. Voor Lewis is het te hopen dat de achterstand niet te ver oploopt, en dat Mercedes wederom een goede pace kan rijden tijdens de race.

Het weer

Wanneer we nu naar de berichten kijken, wordt er regen voorspeld, maar de berichten veranderen per uur. Dus kunnen we hier nog weinig over zeggen op het moment. Wat mij betreft mogen de weergoden los gaan. Mits we geen Belgie taferelen krijgen ;)

Wederom: Veel kijkplezier.

race resultaten vergelijk tussen teamgenoten
Verstappen VS Perez
BahreinSaoedi ArabieAustralieImolaMiamiMSpanje
Verstappen19*118*111
Perez18*42242
Leclerc VS Sainz
BahreinSaoedi ArabieAustralieImolaMiamiMSpanje
Leclerc1216220*
Sainz2320*20*34
Russel VS Hamilton
BahreinSaoedi ArabieAustralieImolaMiamiMSpanje
Russel453453
Hamilton31041365
Norris VS Ricciardo
BahreinSaoedi ArabieAustralieImolaMiamiMSpanje
Norris1575319*8
Ricciardo14RET6181312
Bottas VS Zhou
BahreinSaoedi ArabieAustralieImolaMiamiMSpanje
Bottas615*8576
Zhou1011111520*19*
Ocon VS Alonso
BahreinSaoedi ArabieAustralieImolaMiamiMSpanje
Ocon7671487
Alonso9RET17RET119
Tsunoda VS Gasly
BahreinSaoedi ArabieAustralieImolaMiamiMSpanje
Tsunoda8DNS1571210
GaslyRET8912RET13
Vettel / Hulkenberg VS Stroll
BahreinSaoedi ArabieAustralieImolaMiamiMSpanje
Hulkenberg1712
VettelRET81711
Stroll121312101015
Magnussen VS Schumacher
BahreinSaoedi ArabieAustralieImolaMiamiMSpanje
Magnussen5914916*17
Schumacher1113171514
Albon VS Latifi
BahreinSaoedi ArabieAustralieImolaMiamiMSpanje
Albon1314*1011918
Latifi1618*16161416

Je mist alles! Kom gezellig naar onze Discord!

Wil je discussiëren over de inhoud van dit bericht? De auteur en anderen zijn op discord te vinden!
DISCORD