juli 5, 2022

Geschreven door CBR600F

CBR600F

Voorbeschouwing Grand Prix van Oostenrijk

We gaan naar Oostenrijk! De thuishaven van Red Bull Racing. En zij zullen hier ongetwijfeld goed willen presteren met beide auto’s. Afgelopen race heeft Verstappen gereden voor wat hij waard was, maar met schade aan de vloer was het vooral proberen om in de punten te blijven. Gelukkig heeft Checo Perez het goed gedaan met een prachtige tweede positie.

In Oostenrijk is het qua overwinningen sinds de terugkeer op de kalender in 2014 vooral stuivertje wisselen tussen Mercedes en Red Bull, als het gaat om de overwinning. Van de 8 edities (de GP van Stiermarken niet meegeteld) heeft Red Bull er 3 gewonnen. Deze zijn allemaal gewonnen door Verstappen. Het zal Ferrari eraan gelegen zijn om de trend te doorbreken. Maar dan zullen ze op hun best moeten zijn.

Het circuit

De Red Bull Ring is op de kalender het circuit met de minste bochten. Het zijn er maar tien. En er zijn maar liefst drie DRS-zones. Zo zijn de rondetijden erg kort. De tijd voor pole position was vorig jaar maar net iets boven 1 minuut, namelijk 1:03.720. Doordat het een kort circuit is worden er maar liefst 71 ronden gereden. De oplettende kijker zal zien dat het circuit zelf aangepast is. Er is, voor de MotoGP, een chicane aangelegd op het rechte stuk na bocht 1. De Formule 1 zal hier echter geen gebruik van gaan maken.

We hebben in het verleden bijzondere dingen gezien op dit circuit. Een bijzonder moment was het gevecht tussen Verstappen en Leclerc in 2019, waarbij Leclerc buiten de baan terecht kwam en het uren duurde tot de uitslag van de race definitief werd gemaakt.
Ook was hier de beroemde teamorder van Ferrari bij Barichello om Schumacher te laten passeren. Dit gebeurde vlak voor de finish en hier werd schande van gesproken. Barichello kreeg van Schumacher nog wel even de beker voor de eerste plek in zijn handen gedrukt.
Voor vele jongere Formule 1 kijkers wereldwijd was dit circuit ook de eerste echte kennismaking met de gekte rondom Verstappen. De tribunes kleuren steevast oranje.

De race

Charles Leclerc heeft gezegd dat deze maand het kampioenschap wordt “beslist”. Het seizoen is nog lang, maar inderdaad mag de voorsprong van Verstappen enerzijds op Leclerc, en Red Bull anderzijds op Ferrari niet te ver meer oplopen, wil je nog kunnen spreken van een spannende titelstrijd. Daarnaast zijn er dit weekend door de sprintrace extra punten te verdelen.

Mercedes lijkt vanuit het niets weer terug te zijn om zich vooraan het veld te melden. Je kunt Mercedes uiteraard nooit volledig afschrijven, maar het is wel opvallend hoe snel er progressie is gemaakt. Voor het meedoen om de titelstrijd is dit natuurlijk te laat, maar dat zij punten van Red Bull en Ferrari zullen afsnoepen op momenten, dat lijkt een zekerheidje. Verwacht ze dit weekend in ieder geval met 1 auto in de top vier.

Achterin het veld zien we Mick Schumacher die zijn eerste Formule 1 punten haalde in Engeland. Hij zal dit willen herhalen. Hij wilt volgend jaar ook in de Formule 1 rijden, maar moet dan wel consequent beter gaan presteren. Twee races op rij in de punten eindigen? Het zou een mooi signaal zijn. Alexander Albon en met name Guanyu Zhou hebben het in Engeland fysiek zwaar te verduren gekregen. De Alfa Romeo van Zhou ging op de kop de grindbak en vervolgens het hek in direct na de start. En Albon werd in de commotie links en rechts aangetikt. Beiden zijn medisch onderzocht en zijn fit voor Oostenrijk. En daar mag de Formule 1 heel blij mee zijn. Het is een bevestiging dat de veiligheidsmaatregelen werken.

Weersverwachtingen

Qua weer ziet het er op dit moment wisselvallig uit voor zowel de vrijdag als de zondag. Maar tijdens de actie op de baan lijkt het gewoon droog te blijven. Het wordt op de racedag ongeveer 20 graden, ideaal voor alle fans die aanwezig zullen zijn.

Je mist alles! Kom gezellig naar onze Discord!

Wil je discussiëren over de inhoud van dit bericht? De auteur en anderen zijn op discord te vinden!
DISCORD