juni 13, 2022

Geschreven door Sietse Fliegen

Sietse Fliegen

Wees wijs, wees Williams

Wanneer we spreken van een probleem dan hebben we het over een situatie die schade toebrengt of de voortgang van een proces in de weg staat. Huiskamervraag; welke teams en coureurs hebben momenteel een probleem? Wanneer we spreken over een oplossing dan hebben we het over het antwoord op een vraagstuk of een probleem. Het vaststellen van het probleem is 50% van de oplossing volgens de geleerden. Nu vraag ik mij af, werken er bij Ferrari en Mercedes geen geleerden meer?

Italiaanse nonchalance

Twintig bolides aan de start, zes met een krachtbron van Italiaanse makelij. Met het uitvallen van Carlos Sainz, Zhou Guanyu, Charles Leclerc en Kevin Magnussen kan de afdeling paardenkrachten in Maranello terugblikken op een uitvalpercentage van ruim 65%. Ik reken mijzelf niet tot het gilde der geleerden, maar volgens mij heeft Ferrari een ernstig probleem. In Monaco, dat langzame slingerbaantje, bleven de Ferrari motoren wel heel. Net als in Baku stierven in bijvoorbeeld Barcelona ook diverse Italiaanse paarden een snelle dood. Al met al doet het de titelaspiraties van Charles Leclerc weinig goeds. Om nog wat extra frustratie aan het geheel toe te voegen geeft de rode brigade Charles ook een engineer die geselecteerd is op het aantal open deuren dat deze per sessie kan intrappen. Leclerc komt met een dampende en rokende bolide het rechte stuk opzetten en geeft aan dat hij een probleem heeft. Altijd lekker als je dan een engineer hebt die antwoord “we’re checking”. Wat wil je controleren? Wil je controleren of je coureur wel echt gelijk heeft? Het is een beetje een besmet woord, maar Ferrari is toe aan een lockdown. Alle ramen en deuren op slot in Maranello, geen nieuwe projecten of avonturen opstarten maar alle focus op de oplossing. Dan kan die engineer mooi even een weekje naar de lokale nonnen voor een taalcursus. Italiaanse paniek is tot op zekere hoogte grappig, maar het moet ons geen spannend seizoen gaan kosten natuurlijk.

Veiligheid vóór alles

Hoewel de betrouwbaarheid ver te zoeken is en die Ferrari er lustig op los stuitert biedt de Scuderia haar coureurs in ieder geval nog wel een bolide waar ze gezond en wel uit kunnen stappen. Bij Mercedes hebben ze hier iets meer moeite mee. Mercedes stelt met de W13 een uiterst betrouwbaar apparaat beschikbaar aan haar coureurs. Het probleem bij de voormalig winnaars is dat het niet de bolide zelf is die stuk gaat, de W13 maakt haar bestuurders kapot. Omdat de formatie uit Brackley het zelf ook niet meer weet heeft men inmiddels de propagandamachine aangeslingert. Het is het ultieme zwaktebod. Ken je het verhaal van die race op Spa in 2021 nog? Inderdaad, de race die geen race werd. Het regende die dag op Spa, het regende eigenlijk een beetje boel. De wedstrijdleiding besloot dat de race niet door kon gaan omwille van de veiligheid. Dit is je reinste kolder! Er is geen minimumsnelheid gekoppeld aan rondkarren met een Formule 1 bolide. Kan je 100 dan ga je 100, kan een ander maar 70 dan ben jij dus sneller en eindig je voor deze deelnemer, ik dacht altijd dat dit een beetje de essentie van het spelletje was. Mercedes doet dit seizoen eigenlijk hetzelfde. Men klaagt dat andere harder kunnen omdat de wagenhoogte van de Silberpfeile omhoog moet teneinde opstijgen en landen te voorkomen. Dat is vooral heel erg het probleem van Mercedes en niet van de andere teams. Men heeft de plank misgeslagen en brengt nu de discussie op gang die voor reglementswijzigingen moet zorgen. Om een en ander een manipulatief karakter mee te geven wordt het argument “veiligheid” van stal gehaald. Waanzin, ze gooien hun rijhoogte maar omhoog als ze zo met de veiligheid begaan zijn. Dan wordt je coureur vijftiende, maar veiligheid voor alles toch?

Theatrale wanvertoning

De tentakels van Mercedes, en met name Toto Wolff reiken ver binnen de paddock. Inmiddels zijn de andere Mercedes aangedreven teams het er ook wel mee eens dat de regels dan maar veranderd moeten worden. Elke overeenkomst tussen betreffende personen, entiteiten en gezamenlijke wensen berusten op louter toeval uiteraard. Omdat voor een dergelijke reglementswijziging alle teams unaniem eens moeten stemmen spelen de stuiterballen meerdere kaarten. George Russell, kersvers Directielid binnen de GPDA, misbruikt zijn positie aldaar voor deze lobby. George preekt hier vanaf zijn Directeurszetel voor eigen parochie. Ik begrijp dat er, buiten Latifi en Schumacher, geen hond is die er zin in heeft om deze positie te bekleden maar George is binnen een half jaar reeds ongeschikt gebleken. De derde troef die men probeert uit te spelen is de Hollywood show van Lewis Hamilton. Als zevenvoudig wereldkampioen kan je redelijk wat gewicht in de schaal leggen. Mits je act compleet genoeg is om de aandacht op je te vestigen. Met een hoop toneel en theater verscheen Hamilton voor de camera’s na de race. Tijdens de race werd er nog wat geklaagd over een zere rug en Toto was er als de kippen bij om, na het vallen van de finishvlag, excuses te maken voor het pakhuis op wielen waarmee zijn stercoureur iedere keer op pad gestuurd wordt. Als het allemaal niet lukt en je nieren beginnen te klapperen; dan lift je maar gewoon! Dan maar geen vierde, dat is de sport! Krokodillentranen van Mercedes, het is een wanvertoning.

Williams snapt het wel

Over wanvertoningen gesproken; eerder vandaag bereikt ons het, vooralsnog, onbevestigde bericht dat Nicholas Latifi in Canada zijn laatste Grand Prix voor Williams zal afwerken. Williams is voornemens om hem te vervangen voor Oscar Piastri, het lijkt me een goede zaak. In Grove ziet men dus in waar het in deze sport om draait. De snelst mogelijke coureur in de snelst mogelijke auto plaatsen. Williams onderkent een deel van haar probleem en zorgt voor een oplossing. Bij Ferrari zijn ze ogenschijnlijk nog niet zover. Zolang “loss of power” normaal is ben je nog mijlenver van een oplossing verwijderd. Mercedes durft wel uit te spreken dat ze een probleem heeft maar een oplossing moet volgen uit reglementswijzigingen. Met andere woorden, men moet de regie uit handen geven. Ferrari heeft een probleem, Mercedes heeft een probleem en Williams heeft een probleem. Ironisch genoeg is de rode lantaarndrager de enige met een kampioenswaardige oplossing. Ik kijk uit naar een Canadees weekend waarin Latifi zijn eerste puntje pakt na een zinderende strijd met een hobbelpaard en een Ferrari die op drie cilinders loopt. Niet omdat ik Mercedes en Ferrari onheil gun, simpelweg omdat goede beslissingen beloond mogen worden.

Je mist alles! Kom gezellig naar onze Discord!

Wil je discussiëren over de inhoud van dit bericht? De auteur en anderen zijn op discord te vinden!
DISCORD