mei 9, 2022

Geschreven door Sietse Fliegen

Sietse Fliegen

Zeemeermick

Stel je wilt iets echt heel graag hebben. Maar echt héél graag. Dan kan je verschillende acties ondernemen. In je jongste levensjaren is zeuren een beproefde tactiek. Wie heeft er niet oeverloos lopen zeuren om een hamster, een cavia, vissen of andersoortige dieren die je thuis kunt houden. Grote kans dat je er behoorlijk om hebt moeten zeuren en eerst afgescheept werd met een Furby of Tamagotchi voor je je zin kreeg. Toen je wat ouder werd deed je een en ander wat roekelozer, wat je wilde ging je zelf wel regelen. Ander uitlaatje onder de brommer enzo. Dat ging je niet meer vragen maar je wilde het wel graag, je deed het dus gewoon. En weer wat later kwam het besef dat als je iets echt graag wilde je je hiervoor moest inspannen. Niets mis mee, de beloning was zoet.

Ome Marko

Dus stel je bent een jong ventje en je ziet met regelmaat snelle auto’s over circuits denderen. Dan kan ik me voorstellen dat je bij jezelf denkt; dat wil ik ook! Je bent je er wellicht niet helemaal van bewust maar je hebt daarnaast ook nog wel het idee dat er bij je vader en moeder wel wat rek in de financiële middelen zit. Ik bedoel het huis waar je woont is wat groter dan de huizen van je klasgenootjes. Sterker nog, al jullie huizen zijn groter dan die van je klasgenootjes. Op school leren ze je ondertussen dat sporten gezond is, je hebt dus wel een idee. Je vriendjes en vriendinnetjes gaan lekker voetballen, tennissen, atletieken of turnen. Jij niet! Jij gaat lekker op autoracen, en eenmaal bezig is er steeds ietsje meer dat je graag zou willen. Van de kart naar een formule klasse, van een formule klasse naar de Formule 2. En jahaa, door naar de Formule 1. Dat is wat je wil! Geholpen door je Thaise achtergrond wil ome Marko je wel helpen. Red Bull heeft wel een belangetje bij het tevreden houden van wat Thaise mensen dus de route is uitgestippeld. Ome Marko plukt je weg bij Nissan, waar je in een stroomauto rondjes mocht rijden, en geeft je een Torro Rosso. Niet heel veel later krijg je zelfs een Red Bull bolide tot je beschikking. Zo dan, een topzitje in de Formule 1! Ja, dat wilde je wel!

Miami als leerschool

Afijn, we weten hoe een en ander gelopen is. Van een podiumplaats en een spelletje wieltje tik met een wereldkampioen in de Formule 1 terug naar de DTM. Nee, dat was dan weer niet bepaald de route die Alexander Albon voor ogen had. Leuk of niet, het is wel hét moment om te tonen uit welk hout je gesneden bent. En zo geschiedde. Albon toonde veerkracht, verbrandde geen schepen achter zich en kreeg de kans op een terugkeer in de Formule 1. Met de zeepkist die Williams hem ter beschikking stelt is hij dit jaar al tweemaal in de punten gefinisht. Dat is een indrukwekkende prestatie. Alexander Albon wilde iets echt heel graag en doet er alles voor. Leren, ook dat is één van de dingen die je soms ergens voor moet doen. Het is hem goed af gegaan. Wat leren betreft zijn er in Miami wel een paar meer geslaagd. Carlos Sainz heeft geleerd van de vorige twee races en beseft dat hij beter wat ruimte kan geven in de eerste ronde. De engineers van Sergio Pérez hebben geleerd dat als Checo aangeeft dat hij vermogen verliest ze niet moeten roepen dat dat komt omdat hij zijn slipstream is verloren. George Russell heeft geleerd om geduldig te zijn, wachten op een safety car kan lonen. Grappig eigenlijk dat er door de verschillende figuren het nodige geleerd is in het circus van Miami. Een circus dat gedoogd wordt omdat dit zogenaamd de nieuwe Formule 1 is.

Nieuwe Formule 1

Nieuwe Formule 1? Wat was er mis met de oude Formule 1 dan? Ik zag zeemeerminnen. Ik zag mensen, laten we ze voor het gemak nieuwe Formule 1 fans noemen, over water lopen. Ik zag een top drie die het podium opkwam met een football helm. Ik zag een grid die drukker was dan een tuincentrum op tweede paasdag. Ik zag boten op plaatsten waar boten helemaal niet kunnen komen. Ik zag een race op een gekunsteld circuit waar zonder late safety car weinig spanning in gezeten had. Ik zag een poppenkast. Ik bedoel, doe eens even normaal met z’n allen! In Miami werden we blootgesteld aan een niveau waar zelfs Tom Coronel eigenlijk niets meer mee kan. Ik heb ruim een half uur moeten kijken naar een grid waar het Viaplay meisje aan allerhande beroemdheden ging vragen of ze er een beetje zin in hebben. Wat denk je zelf! En wat maakt mij het uit of Pharrell Williams er zin in heeft. Het Viaplay meisje vraagt aan will.i.am wie hij denkt dat er gaat winnen. Will denkt dat Lewis Hamilton gaat winnen. Will is af. Chase Carey begroet de razende pitreportster alsof hij haar al jaren kent. Zij vraagt Chase of hij blij is met de Formule 1 in Miami. Ook hier weer; wat denk je zelf?! Ondertussen staan er twee Aston Martins niet op de grid. Ik wil de onderste steen boven. Ik wil weten wat dáár aan de hand is. Brandstofproblemen door de warmte. Zijn er misschien meer teams die hier last van hebben en hoe komt dit? Ik wil weten hoe Esteban Ocon is opgeknapt na zijn horrorcrash waarbij hij, naar eigen zeggen, een onmenselijke hoeveelheid G-krachten te verwerken kreeg. Ik wil gewoon de oude Formule 1 waar de Formule 1 nog om de Formule 1 gaat.

Zeemerminpak

Laten wij als Formule 1 fans ook iets leren van Miami. Laten we dit nooit meer willen. Van dat overschatte kustdorp in Florida zijn we voorlopig nog niet af, maar laat het hier dan bij blijven. We zullen vermoedelijk nog even door een Texaanse appel moeten die tamelijk zuur zal zijn, maar een bevooroordeelde mening zou wel heel erg Formule 1 nieuwe stijl zijn. Weet je wat ik graag zou willen hebben; Formule 1 op Suzuka, Spa, Silverstone, Circuit Gilles Villeneuve en Monza. Dan zal ik wel ouderwets zijn, maar dat is Formule 1 zoals Formule 1 bedoeld is. Over ouderwets en leren gesproken, Mick Schumacher. Mick blijft vervallen in ouderwetse gewoontes. Mick wil zo ontzettend graag zijn eerste punten scoren. Mick had in Miami zijn eerste punten moeten scoren. In het zicht van de, kunstmatige, haven rijdt de leerling in op zijn meester. Een goede race van Sebastian Vettel wordt vermoord. De zekerheid van punten wordt door Schumacher de das om gedaan. Er was in Florida en omstreken maar één iemand nog stommer dan dat hele theater in Miami. Mick Schumacher is de personificatie van de nieuwe Formule 1. Hij is er om wie hij is, niet om wat hij kan. Ik wacht nog op de bevestiging van de Fia waarin Mick voor causing a collision twee strafpunten op zijn licentie krijgt en in Barcelona het hele weekend het zeemeerminpak aan moet.

Je mist alles! Kom gezellig naar onze Discord!

Wil je discussiëren over de inhoud van dit bericht? De auteur en anderen zijn op discord te vinden!
DISCORD